Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Η Καθημερινή]: Οι επτά προκλήσεις της ευρωπαϊκής κάλπης
[Η Καθημερινή]: Οι επτά προκλήσεις της ευρωπαϊκής κάλπης

[Η Καθημερινή]: Οι επτά προκλήσεις της ευρωπαϊκής κάλπης

Επτά κρίσιμα σημεία ενδιαφέροντος στις ευρωπαϊκές εκλογές εντοπίζει το BBC σε ανάλυσή του. Τα ποσοστά των παραδοσιακών δυνάμεων, οι συμμαχίες της ακροδεξιάς, η πιθανή άνοδος των «πράσινων» και η εκπροσώπηση των γυναικών συγκαταλέγονται σε αυτά.

Η απήχηση των παραδοσιακών δυνάμεων

Τα κεντροδεξιά και τα κεντροαριστερά κόμματα κυριαρχούν παραδοσιακά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατακτώντας παραδοσιακά πάνω από το 50% των εδρών. Κανείς δεν προβλέπει μια δραματική αλλαγή σε αυτή την παλαιά τάξη πραγμάτων. Ωστόσο το κρίσιμο σημείο ενδιαφέροντος θα είναι κατά πόσον αθροιστικά οι δυνάμεις των δύο κομμάτων θα κρατήσουν ή θα χάσουν το ήμισυ των εδρών. Μια τέτοια μικρή αλλαγή θα είχε ιστορική σημασία, σχολιάζει το BBC, καθώς θα σηματοδοτούσε την αυξανόμενη σημασία των μικρότερων κομμάτων.

Οι συμμαχίες της ακροδεξιάς

Οι ακροδεξιοί εθνικιστές σπανίως έβρισκαν κοινό έδαφος, αλλά αυτή τη φορά καταβάλλουν προσπάθειες αυτό να αλλάξει. Ο Ματέο Σαλβίνι προσοαθεί να συμπήξει ένα ισχυρό μέτωπο στο ευρωκοινοβούλιο, το οποίο αποκαλεί ΕυρωπαΊκή Συμμαχία για τους Λαούς και τα Εθνη. Στις 18 Μαϊου μάλιστα συγκέντυρωσε 12 ακροδεξιά κόμματα για μία κοινή καμπάνια, από τη Βουλγαρία έως τη Φινλανδία. Ένα τέτοιο γκρουπ, εφόσον προκύψει θα μπορούσε να αποτελέσει υπολογίσιμη δύναμη.

Η συμμετοχή των γυναικών

Από το 1979, ο αριθμός των γυναικών στο Ευρωκοινοβούλιο έχει διπλασιασθεί, όμως οι εκπρόσωποί τους εξακολουθούν να αποτελούν μειονότητα στην πολιτική εκπροσώπηση της ηπείρου, ιδίως στις θέσεις – κλειδιά της ΕΕ

Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν σήμερα κοντά το ένα τρίτο (37%) των 751 Ευρωβουλευτών, αριθμός που έχει διπλασιασθεί στα σαράντα χρόνια των κοινοβουλευτικών θητειών.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!