Σάββατο, 17 Νοεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
12 °C 8 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
11 °C 8 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Επιστρέφουν σταδιακά οι ξένοι επενδυτές στην Τουρκία
[Η Καθημερινή]: Επιστρέφουν σταδιακά οι ξένοι επενδυτές στην Τουρκία

[Η Καθημερινή]: Επιστρέφουν σταδιακά οι ξένοι επενδυτές στην Τουρκία

Με θετικό μάτι βλέπουν ξανά τα περιουσιακά στοιχεία της Τουρκίας οι ξένοι επενδυτές όπως φάνηκε και από την επιτυχή δημοπρασία τουρκικών ομολόγων τον περασμένο μήνα, όταν το 60% των ομολόγων αγοράστηκε από Αμερικανούς. Η μεταστροφή των ξένων επενδυτών, όμως, που επί μήνες γύριζαν την πλάτη στην Τουρκία και οδηγούσαν την τουρκική λίρα σε θεαματική πτώση, δεν οφείλεται σε βελτίωση των οικονομικών δεδομένων της.

Καθοριστικός παράγοντας είναι η εξομάλυνση των σχέσεων της Αγκυρας με την Ουάσιγκτον, όπως εξίσου καθοριστική υπήρξε μέχρι προσφάτως η μεταξύ τους κρίση που προκαλούσε φυγή των επενδυτών.

Απελευθέρωση πάστορα

Το εναρκτήριο λάκτισμα για την επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων και τη συνεπακόλουθη ανάκαμψη του αισθήματος των επενδυτών έδωσε στις αρχές του περασμένου μήνα η απόφαση της Αγκυρας να απελευθερώσει τον Αμερικανό πάστορα Μπράνσον. Η κράτηση του Μπράνσον από τις τουρκικές αρχές επί δύο χρόνια είχε οξύνει την κρίση που σοβούσε στις σχέσεις των δύο νατοϊκών συμμάχων τα τελευταία χρόνια. Αφετηρία της ήταν τα συγκρουόμενα συμφέροντα των δύο πλευρών στη Συρία και αποφασιστικός σταθμός που την κλιμάκωσε η στάση της Ουάσιγκτον στην απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν το καλοκαίρι του 2016. Με την απελευθέρωση του Μπράνσον ακολούθησαν ανταποδοτικές κινήσεις από πλευράς της Ουάσιγκτον, που ανακάλεσε τις οικονομικές κυρώσεις κατά δύο μελών της κυβέρνησης Ερντογάν.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!