Τρίτη, 19 Μαρτίου 2019
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
0 °C 0 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
0 °C 0 kmh
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Η Καθημερινή]: Επιμένει για τον ρωσικό αγωγό η Μέρκελ
[Η Καθημερινή]: Επιμένει για τον ρωσικό αγωγό η Μέρκελ

[Η Καθημερινή]: Επιμένει για τον ρωσικό αγωγό η Μέρκελ

Η χθεσινή συνάντηση της Αγκελα Μέρκελ με τους ηγέτες της ομάδας Βίσεγκραντ (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία) στην Μπρατισλάβα είχε ως αφορμή τα 30 χρόνια από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και των κομμουνιστικών καθεστώτων στην Ανατολική Ευρώπη. Αναπόφευκτα, όμως, έριξαν τις σκιές τους στη συνάντηση τα δύο ακανθώδη θέματα που παρεμβάλλονται στις σχέσεις της Γερμανίας με τους γείτονες και εταίρους της: το μεταναστευτικό και η συμφωνία Βερολίνου – Μόσχας για την κατασκευή και δεύτερου αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου, του Nord Stream 2.

Ανησυχία

Νωρίτερα, οι Αμερικανοί πρεσβευτές στη Γερμανία, στη Δανία και στην Ε.Ε. είχαν εκφράσει μέσω της Deutsche Welle την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τον ρωσικό αγωγό, υποστηρίζοντας ότι θα εντείνει την εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία. Οι τρεις Αμερικανοί πρεσβευτές κάλεσαν τη Γερμανία και τη Γαλλία να μπλοκάρουν, σε επίπεδο Ε.Ε., το εν λόγω έργο.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Μπρατισλάβα πριν από την έναρξη της συνάντησης, η Γερμανίδα καγκελάριος απάντησε σε αυτές τις αιτιάσεις για τον Nord Stream 2. «Θα βρεθούμε σε θέση εξάρτησης έναντι της Ρωσίας λόγω αυτού του δεύτερου αγωγού; Απαντώ όχι, με την προϋπόθεση ότι παράλληλα με αυτόν, θα διαφοροποιήσουμε τις ενεργειακές προμήθειες», δήλωσε η Αγκελα Μέρκελ.

Οι χώρες του Βίσεγκραντ, και ιδίως η Πολωνία και η Ουγγαρία, βρίσκονται σε διένεξη με τις Βρυξέλλες για σειρά ζητημάτων, πρωτίστως για το μεταναστευτικό.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!