Τρίτη, 16 Ιουλίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Η Καθημερινή]: Επικίνδυνο παιχνίδι με τη φωτιά παίζεται στον Περσικό Κόλπο
[Η Καθημερινή]: Επικίνδυνο παιχνίδι με τη φωτιά παίζεται στον Περσικό Κόλπο

[Η Καθημερινή]: Επικίνδυνο παιχνίδι με τη φωτιά παίζεται στον Περσικό Κόλπο

Η σταδιακή κατίσχυση κλίματος ανασφάλειας στον Περσικό Κόλπο, αδιανόητη πριν από ένα χρόνο, αποτελεί εξαιρετικά ανησυχητική εξέλιξη, θυμίζοντας εποχές κατά τις οποίες η ναυσιπλοΐα στον κρίσιμο δίαυλο δοκιμαζόταν εξαιτίας πολεμικών συγκρούσεων. Η περιοχή δεν βρίσκεται σε κατάσταση ανοικτού πολέμου, αλλά οι διαδοχικές μυστηριώδεις επιθέσεις με νάρκες ή τορπίλες εναντίον δεξαμενόπλοιων υπάρχει ο κίνδυνος να αποτελέσουν πρόσχημα για τη διολίσθηση σε σύρραξη.

Το πρωί της Πέμπτης, το νορβηγικό δεξαμενόπλοιο «Front Altair» δέχθηκε επίθεση και έπιασε φωτιά στον κόλπο του Ομάν σε απόσταση μερικών δεκάδων μιλίων από τα Στενά του Ορμούζ, ενώ λίγη ώρα αργότερα, στην ίδια περιοχή, επίθεση δέχθηκε και το υπό παναμαϊκή σημαία δεξαμενόπλοιο «Kokuka Courageous». Οι 44 ναύτες των δύο τάνκερ υποχρεώθηκαν να τα εγκαταλείψουν και μεταφέρθηκαν ασφαλείς στις κοντινές ακτές του Ιράν. Στις 12 Μαΐου, εκρήξεις μικρότερης κλίμακας είχαν σημειωθεί σε τέσσερα δεξαμενόπλοια στα ανοικτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, επιθέσεις για τις οποίες ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Μπόλτον, είχε ισχυριστεί, χωρίς να παρουσιάσει στοιχεία, ότι έγιναν με ιρανικές νάρκες.

Με τη μεταφορική έννοια θα μπορούσε σίγουρα να μιλήσει κάποιος για ναρκοθέτηση – αλλά το ερώτημα είναι από ποιον. Τα νέα περιστατικά εκδηλώθηκαν την επομένη της συνάντησης του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Χαμενεΐ, με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Σίνζο Αμπε, στη σοβαρότερη προσπάθεια διαμεσολάβησης ανάμεσα στις ΗΠΑ και στο Ιράν από την αρχή της κρίσης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!