Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Oι επενδύσεις έγιναν επιχορηγήσεις σε ∆ΕΚΟ και µετά υπερπλεονάσµατα
[Η Καθημερινή]: Oι επενδύσεις έγιναν επιχορηγήσεις σε ∆ΕΚΟ και µετά υπερπλεονάσµατα

[Η Καθημερινή]: Oι επενδύσεις έγιναν επιχορηγήσεις σε ∆ΕΚΟ και µετά υπερπλεονάσµατα

Σε συστηµατική υπερεκτίµηση δαπανών, κυρίως επενδυτικών, οι οποίες ήταν αδύνατον τελικώς να πραγµατοποιηθούν, οφείλεται σε µεγάλο βαθµό το φαινόµενο των υπερπλεονασµάτων, ενώ ίδια είναι η πηγή και της πρόβλεψης για µεγάλο δηµοσιονοµικό χώρο φέτος και το 2020, όπως προκύπτει από την έκθεση ενισχυµένης εποπτείας της Κοµισιόν.

«Ενα µεγάλο µέρος της υπερεκτέλεσης (σ.σ.: των υπερπλεονασµάτων) οφείλεται στη συνεχή υποεκτέλεση των ορίων των δαπανών και συγκεκριµένα των δηµοσίων επενδύσεων», αναφέρει η έκθεση. Οπως εξηγεί, η υποεκτέλεση οφείλεται στο ότι ο προϋπολογισµός έθετε «οροφές» δαπανών πάνω από τη ρεαλιστική δυνατότητα πραγµατοποίησής τους εκ µέρους των επιµέρους µονάδων.

Στο υπουργείο Οικονοµικών πηγές αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση συνέτασσε τον προϋπολογισµό προβλέποντας σκόπιµα ένα «µαξιλάρι» στις δαπάνες, αλλά υποστηρίζουν ότι αυτό γινόταν µε καλή πρόθεση. Συγκεκριµένα, πηγές αναφέρουν ότι ακολουθούσαν την τακτική αυτή φοβούµενοι υπερβάσεις δαπανών από τους φορείς, τους οποίους δεν έλεγχαν τα υπουργεία. Σε κάθε περίπτωση, όµως, στο τέλος της χρονιάς, το «µαξιλάρι» αποδεικνυόταν βολικό για να µοιράζει η κυβέρνηση κοινωνικά µερίσµατα σε οµάδες πληθυσµού που θεωρούσε ότι αποτελούν τη δυνητική εκλογική της πελατεία. Φέτος, όµως, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει ένα βήµα παραπέρα. Να µην περιµένει το τέλος του χρόνου για να εµφανιστεί το υπερπλεόνασµα, αλλά να προεξοφλήσει την ύπαρξή του και άρα του δηµοσιονοµικού χώρου που της χρειαζόταν για τις παροχές.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!