Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Η Καθημερινή]: Εντονες επιφυλάξεις της Ε.Ε. για την ιδέα επανασχεδιασμού των συνόρων Σερβίας – Κοσόβου
[Η Καθημερινή]: Εντονες επιφυλάξεις της Ε.Ε. για την ιδέα επανασχεδιασμού των συνόρων Σερβίας – Κοσόβου

[Η Καθημερινή]: Εντονες επιφυλάξεις της Ε.Ε. για την ιδέα επανασχεδιασμού των συνόρων Σερβίας – Κοσόβου

Αυστηρή προειδοποίηση ότι η επαναχάραξη των συνόρων της Σερβίας με το Κόσοβο θα αναζωπυρώσει τις εθνικές εντάσεις στην περιοχή απηύθυνε χθες η Γερμανία, αν και η επικεφαλής της κοινής εξωτερικής πολιτικής της Ευρώπης Φεντερίκα Μογκερίνι είπε ότι η Ενωση θα συμμορφωθεί με μια συμφωνία υπό τον όρο ότι αυτή συνάδει με το διεθνές δίκαιο.

Βελιγράδι και Πρίστινα έχουν διατυπώσει την ιδέα της ανταλλαγής εδαφών, τη στιγμή που πολιτικοί αναλυτές θεωρούν πιθανή τη συναίνεση σε ένα σχέδιο που θα επιτρέπει στη Σερβία να διατηρήσει τον έλεγχο του βορείου Κοσόβου, με αντάλλαγμα την κοιλάδα του Πρέσεβο στον σερβικό Νότο, όπου κυριαρχούν οι Αλβανοί. Μια συμφωνία θα γεφύρωνε μια χρόνια πηγή αντιπαράθεσης και θα επέτρεπε σε αμφότερες τις χώρες να κινηθούν προς την ένταξη στην Ε.Ε.

Κατά την άφιξή του στη Βιέννη για τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών με τους ομολόγους τους των Βαλκανίων, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαάς είπε, ωστόσο, ότι οι συζητήσεις είναι εσφαλμένες. «Πιστεύουμε ότι αυτό θα μπορούσε να ανοίξει κάποιες παλιές πληγές στον πληθυσμό και γι’ αυτό είμαστε πολύ επιφυλακτικοί», δήλωσε ο Μαάς στους δημοσιογράφους.

Παρόμοιες ανησυχίες διατύπωσαν ο Λουξεμβούργιος ομόλογός του Γιαν Ασελμπορν και ο Φινλανδός ΥΠΕΞ Τίμο Σόινι. Η Βρετανία έχει επίσης αναφερθεί στον κίνδυνο αποσταθεροποίησης, αλλά ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Ιβιτσα Ντάσιτς διαβεβαίωσε τους παρισταμένους στη Βιέννη ότι στόχος είναι μια ειρηνική λύση με την Πρίστινα, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!