Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Η Καθημερινή]: Εντολή στους Δανούς σοσιαλδημοκράτες
[Η Καθημερινή]: Εντολή στους Δανούς σοσιαλδημοκράτες

[Η Καθημερινή]: Εντολή στους Δανούς σοσιαλδημοκράτες

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ. Η 41χρονη επικεφαλής των Δανών σοσιαλδημοκρατών Μέτε Φρέντρικσεν έλαβε χθες εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, μετά τη νίκη του συνασπισμού Κεντροαριστεράς – Πρασίνων στις βουλευτικές εκλογές της Τετάρτης. Το συντηρητικό κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Λαρς Λέκε Ράσμουσεν αύξησε ελαφρώς τη δύναμή του, αλλά έχασε την κυβερνητική πλειοψηφία μετά τη δεινή ήττα που υπέστη ο ακροδεξιός σύμμαχός του, το Δανικό Λαϊκό Κόμμα.

Η συρρίκνωση του Δανικού Λαϊκού Κόμματος στο 9%, από 21% στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, απηχεί την απομάκρυνση του μεταναστευτικού ζητήματος από το επίκεντρο της επικαιρότητας, αλλά και τη δεξιά στροφή των σοσιαλδημοκρατών στο ζήτημα αυτό, η οποία τους επέτρεψε να αποσπάσουν ψήφους από το Δανικό Λαϊκό Κόμμα. Η στροφή αυτή οδήγησε σε απώλειες για τους σοσιαλδημοκράτες προς τα αριστερά και σε ελαφρά μείωση του εκλογικού ποσοστού τους. Ομως, τα αριστερά και πράσινα κόμματα που θα στηρίξουν μια πιθανή σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση μειοψηφίας ενισχύθηκαν, χαρίζοντας στην 41χρονη Φρέντρικσεν μια εξαιρετικά ρεαλιστική πιθανότητα να γίνει η νεότερη πρωθυπουργός στην ιστορία της Δανίας.

Τα κόμματα αυτά δεν πρόκειται να στηρίξουν τους σοσιαλδημοκράτες στα νομοσχέδια που αφορούν το μεταναστευτικό και η Φρέντρικσεν δήλωσε ότι θα κυβερνήσει με τη στήριξη της Αριστεράς στα θέματα κοινωνικού κράτους και οικονομικής πολιτικής και με τη στήριξη της Δεξιάς στα θέματα που αφορούν τη μετανάστευση.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!