Τρίτη, 14 Αυγούστου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Η ενίσχυση του πληθωρισμού φέρνει πιο κοντά τις αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed
[Η Καθημερινή]: Η ενίσχυση του πληθωρισμού φέρνει πιο κοντά τις αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed

[Η Καθημερινή]: Η ενίσχυση του πληθωρισμού φέρνει πιο κοντά τις αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed

Ο δομικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ ενισχύθηκε τον Ιούλιο με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δέκα ετών. Είναι πλέον πολλές οι πιθανότητες η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) να αυξήσει δύο ακόμα φορές τα επιτόκια δανεισμού έως τα τέλη του 2018. Η εξέλιξη αυτή θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την πίεση προς τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως η Τουρκία και η Αργεντινή, ενώ η άνοδος των αμερικανικών επιτοκίων δανεισμού είναι πιθανόν ότι δεν θα ευχαριστήσει ούτε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει υποσχεθεί ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 4%. Η αμερικανική οικονομία είχε αναπτυχθεί με ετήσιο ρυθμό 4,1% το δεύτερο τρίμηνο του 2018 και τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας για τον πληθωρισμό δείχνουν ότι θα εξακολουθήσει να αναπτύσσεται με ισχυρό ρυθμό και τα επόμενα τρίμηνα.

Ο πληθωρισμός ενισχύθηκε τον Ιούλιο με ρυθμό 2,9%, ετησίως, όσο δηλαδή και τον Ιούνιο, κυρίως εξαιτίας της ανόδου των τιμών των καυσίμων. Ωστόσο, η Fed ενδιαφέρεται περισσότερο για την πορεία του λεγόμενου «δομικού πληθωρισμού» (δεν υπολογίζεται η επίπτωση των ευμετάβλητων τιμών της ενέργειας και των επεξεργασμένων τροφίμων), ο οποίος ενισχύθηκε κατά 2,4% τον Ιούνιο, από 2,3% τον Ιούνιο. Πρόκειται για την ταχύτερη άνοδο του δομικού πληθωρισμού από τον Σεπτέμβριο του 2008 και δείχνει ότι ενισχύονται οι πληθωριστικές πιέσεις στην αμερικανική οικονομία. Οι δασμοί που έχει επιβάλει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε εισαγωγές προϊόντων από Κίνα, Ε.Ε., Καναδά, Μεξικό και Ιαπωνία ενισχύουν τις πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ, διότι αυξάνουν το κόστος των εισαγωγών, το οποίο δεν μπορούν να απορροφήσουν πλήρως οι επιχειρήσεις και το μετακυλίουν στους καταναλωτές.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!