Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
19 °C 0 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
20 °C 0 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Ενεργειακή διπλωματία πριν το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ
[Η Καθημερινή]: Ενεργειακή διπλωματία πριν το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ

[Η Καθημερινή]: Ενεργειακή διπλωματία πριν το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ

Πρωτοβουλία «ενεργειακής διπλωματίας» μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων αναπτύσσεται, ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. Την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα το διήμερο 24-25 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης θα βρίσκεται στα Σκόπια για να συμμετάσχει σε σύσκεψη με αντικείμενο την πορεία τριών ενεργειακών υποδομών κοινού ενδιαφέροντος για τις δύο χώρες, οι οποίες σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του κ. Σταθάκη θα αποδεσμευθούν με την υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών. Η πρώτη υποδομή αφορά το σχέδιο αγωγού φυσικού αερίου Νέα Μεσημβρία – Ειδομένη/Γευγελή, που έχει εντάξει ο ΔΕΣΦΑ στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου και αναμένεται να συμβάλει στη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου των Σκοπίων, καθώς σήμερα η τροφοδοσία τους εξαρτάται αποκλειστικά από τον διαβαλκανικό αγωγό Trans Balkan Pipeline.

Το έργο, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης, θα συμβάλει και στη δημιουργία κοινής αγοράς φυσικού αερίου στην περιοχή καθιστώντας την ενεργειακό κέντρο. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η ΡΑΕ δεν έχει εγκρίνει ακόμη το πρόγραμμα ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ, καθώς το έργο του αγωγού φυσικού αερίου Θεσσαλονίκης – Σκοπίων διεκδικεί με αίτηση που κατέθεσε στην αρμόδια Αρχή και ο Ρώσος μεγιστάνας Λεονίντ Λεμπέντεφ.

Η δεύτερη υποδομή αφορά τον υφιστάμενο αγωγό μεταφοράς πετρελαίου και πετρελαιοειδών που συνδέει το διυλιστήριο των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη με το διυλιστήριο ΟΚΤΑ των Σκοπίων, το οποίο εξαγόρασαν τα ΕΛΠΕ το 1998.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!