Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
19 °C 0 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
19 °C 3 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Ενδιαφέρον ξένων για αγορές χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων
[Η Καθημερινή]: Ενδιαφέρον ξένων για αγορές χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων

[Η Καθημερινή]: Ενδιαφέρον ξένων για αγορές χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων

Εντονο ενδιαφέρον για την αγορά των κόκκινων δανείων στη χώρα μας εκδηλώνεται από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, η οποία ωστόσο διατυπώνει επιφυλάξεις ως προς το ρίσκο που εμφανίζει η συγκεκριμένη αγορά, στοιχείο που επηρεάζει και την τιμολόγησή της.

Οι επιφυλάξεις έχουν κυρίως να κάνουν με την αποτελεσματικότητα του νομικού οπλοστασίου και το κατά πόσον τα εργαλεία που έχουν θεσμοθετηθεί, όπως είναι οι πλειστηριασμοί ακινήτων όταν πρόκειται για δάνεια με εξασφαλίσεις, μπορούν να αποδώσουν καρπούς, δηλαδή να λειτουργήσουν ως μοχλός πίεσης για τη ρύθμιση και την εξυπηρέτηση αυτών των δανείων. Από τη συμμετοχή που υπάρχει για τα πακέτα κόκκινων δανείων που βγαίνουν διαδοχικά προς πώληση από τις ελληνικές τράπεζες, προκύπτει ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον, αλλά μένει να διαπιστωθεί κατά πόσον αυτό θα αποτυπωθεί και στο επίπεδο των τιμών.

Βασικό κριτήριο για την τιμολόγηση των χαρτοφυλακίων είναι αν θα συνοδεύονται από εγγυήσεις, δηλαδή εάν έχουν εξασφαλίσεις ακίνητα. Η εμπειρία από το «Amoeba» –του χαρτοφυλακίου (ύψους 1,9 δισ. ευρώ) με εξασφαλίσεις που μεταβίβασε η Τράπεζα Πειραιώς– το οποίο πωλήθηκε έναντι 432 εκατ. ευρώ, ανέβασε υψηλά τις προσδοκίες, αλλά στελέχη της αγοράς εξηγούν ότι αυτό είχε να κάνει με το γεγονός ότι το μείγμα των εξασφαλίσεων περιελάμβανε και υψηλής αξίας ακίνητα. Σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις δανείων χωρίς εξασφαλίσεις την υψηλότερη τιμολόγηση μέχρι σήμερα πέτυχε η Εθνική Τράπεζα μέσω του χαρτοφυλακίου «Earth», το οποίο πωλήθηκε στο 6% της ονομαστικής του αξίας, δηλαδή της αξίας χωρίς τους τόκους, που ήταν 2 δισ. ευρώ.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!