Σάββατο, 20 Ιουλίου 2019
# M-NEWS:
Home | LIFESTYLE - MEDIA | [Η Καθημερινή]: Ενα σύντομο μπλουζ για τη Λουντμίλα απ’ το Τσερνόμπιλ
[Η Καθημερινή]: Ενα σύντομο μπλουζ για τη Λουντμίλα απ’ το Τσερνόμπιλ

[Η Καθημερινή]: Ενα σύντομο μπλουζ για τη Λουντμίλα απ’ το Τσερνόμπιλ

Τον Απρίλιο του 1986, ο κύριος Γκρι ήταν δεκαέξι χρόνων. Επέστρεφε ένα μεσημέρι σπίτι όταν άρχισε να βρέχει. Η μαμά του τον περίμενε στη βεράντα. Του φώναξε: «Ελα γρήγορα σπίτι. Η βροχή είναι τοξική. Γεμάτη ραδιενέργεια απ’ το Τσερνόμπιλ». Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο κύριος Γκρι άκουγε τη λέξη «τοξική». Οπως και τη λέξη «Τσερνόμπιλ».

Μέρες (ή ήταν εβδομάδες;) αργότερα, η λέξη «Τσερνόμπιλ» ήταν στα χείλη όλων. Ο κύριος Γκρι παρακολουθούσε με τον πατέρα του στην τηλεόραση ρεπορτάζ σχετικά με την εκκένωση των ουκρανικών χωριών γύρω από τον διαλυμένο πυρηνικό αντιδραστήρα. Οι κάτοικοι, προτού αφήσουν τα χωριά τους, τηρούσαν ένα λεπτό σιγής μέσα στο ίδιο τους το σπίτι: ήταν ένας αποχαιρετισμός και συνάμα ένα ταπεινό αίτημα για συγχώρεση.

Πολλά χρόνια μετά, το 2001, ο κύριος Γκρι έπεσε πάνω στην πρώτη έκδοση του βιβλίου με τις μαρτυρίες από το Τσερνόμπιλ, που είχε κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Περίπλους. Η συγγραφέας Σβετλάνα Αλεξίεβιτς δεν είχε πάρει ακόμη Νομπέλ (το πήρε το 2015, τη χρονιά που το βιβλίο ξανακυκλοφόρησε από τον Πατάκη).

Τότε, το 2001, ο κύριος Γκρι, διαβάζοντας το βιβλίο της Αλεξίεβιτς, έπεσε πάνω στη λεπτομερή περιγραφή αυτού που φευγαλέα είχε δει μικρός στις ειδήσεις: του σιωπηλού αποχαιρετισμού των Ουκρανών προς τα σπίτια τους.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!