Κυριακή, 16 Ιουνίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Η Καθημερινή]: Ενα πολύτιμο εργαλείο κατά της κλιματικής αλλαγής
[Η Καθημερινή]: Ενα πολύτιμο εργαλείο κατά της κλιματικής αλλαγής

[Η Καθημερινή]: Ενα πολύτιμο εργαλείο κατά της κλιματικής αλλαγής

Ενα σημαντικό όπλο στην παρακολούθηση, κατανόηση και αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης αποκτά η χώρα μας με την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης Κλιματικής Αλλαγής και των επιπτώσεών της, την οποία ανακοίνωσαν χθες ο αναπληρωτής υπουργός Ερευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, η Γενική Γραμματέας Ερευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) Πατρίτσια Κυπριανίδου και ο πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Μανώλης Πλειώνης. Πρόκειται για μια εμβληματική πρωτοβουλία του Τομέα Ερευνας και Καινοτομίας του ΥΠΠΕΘ, με συνολικό προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ και συμμετοχή όλων των ερευνητικών και ακαδημαϊκών φορέων που έχουν σχετική τεχνογνωσία. Τον συντονισμό θα έχει το Αστεροσκοπείο, με επιστημονικό υπεύθυνο του Δικτύου τον Νίκο Μιχαλόπουλο, διευθυντή του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΕΑΑ.

Το Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης Κλιματικής Αλλαγής στοχεύει στη δημιουργία ανοικτής στην επιστημονική κοινότητα εθνικής βάσης περιβαλλοντικών δεδομένων από δορυφορικά και επίγεια συστήματα παρατήρησης, στην έγκαιρη και έγκυρη παροχή πληροφοριών στα επιφορτισμένα με θέματα πολιτικής προστασίας και φυσικών καταστροφών θεσμικά όργανα της πολιτείας και στη μελέτη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σε τομείς της οικονομίας.

«Πρωταρχικός στόχος της προτεινόμενης εμβληματικής πρωτοβουλίας είναι η άμεση ενοποίηση, ο εναρμονισμός και η βελτιστοποίηση των υφιστάμενων κλιματικών υπηρεσιών και συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης για τις φυσικές καταστροφές που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των υποστηρικτικών παρατηρήσεων από τις σχετικές εθνικές υποδομές», είπε στην «Κ» ο κ. Μιχαλόπουλος.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!