Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
19 °C 0 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
20 °C 0 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Ο εμπορικός πόλεμος πλήττει και τη Γερμανία
[Η Καθημερινή]: Ο εμπορικός πόλεμος  πλήττει και τη Γερμανία

[Η Καθημερινή]: Ο εμπορικός πόλεμος πλήττει και τη Γερμανία

Το γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο IW της Κολωνίας αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας, επικαλούμενο την κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας, η οποία απειλεί τις γερμανικές εξαγωγές.

Οι γερμανικές βιομηχανίες βασίζουν τις πωλήσεις τους σε σημαντικό βαθμό στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, ΗΠΑ και Κίνα, και πολλές επιχειρήσεις έχουν προειδοποιήσει ότι κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου με επιβολή υψηλότερων δασμών θα μπορούσε να πλήξει τις εξαγωγές τους προς αυτές τις δύο χώρες. Οι οικονομολόγοι του ινστιτούτου IW Köln προβλέπουν πλέον ρυθμό ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας 1,8% το 2018 και 1,4% το 2019, ενώ προηγουμένως προέβλεπαν ρυθμό ανάπτυξης 2% και για τα δύο έτη. «Η μάχη εξουσίας μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας γίνεται αισθητή στη Γερμανία. Οι εξαγωγές μειώνονται και οι εταιρείες επενδύουν λιγότερο», αναφέρεται σε ανακοίνωση Τύπου που εξέδωσε χθες το ινστιτούτο. Την Τρίτη το Πεκίνο είχε ανακοινώσει ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να επιβάλει και αυτό υψηλότερους δασμούς ως απάντηση στην αντίστοιχη κίνηση που είχε κάνει τη Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Η απάντηση του Πεκίνου αυξάνει τις πιθανότητες ο Τραμπ να επιβάλει σύντομα υψηλότερους δασμούς σε όλες, ουσιαστικά, τις εισαγωγές από την Κίνα. Αντιθέτως, το γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο Ifo του Μονάχου εκτίμησε χθες ότι η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου θα μπορούσε να αποδειχθεί θετική για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!