Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Η Καθημερινή]: Εμμένουν στις θέσεις τους Αλβανοί και Σέρβοι
[Η Καθημερινή]: Εμμένουν στις θέσεις τους Αλβανοί και Σέρβοι

[Η Καθημερινή]: Εμμένουν στις θέσεις τους Αλβανοί και Σέρβοι

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Την πρόθεσή του να συμβιβαστεί για τη χάραξη των συνόρων μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου εξέφρασε, χθες, ο Σέρβος πρόεδρος, Αλεξάντρ Βούκσιτς.

Η οριστική και επίσημη χάραξη συνόρων μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου αποτελεί απαράβατο όρο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Σερβίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η πλειονότητα των Σέρβων θεωρεί το Κοσσυφοπέδιο λίκνο του σερβικού έθνους και προπύργιο της Ορθοδοξίας στα Βαλκάνια. Το Βελιγράδι έχει, μέχρι στιγμής, αρνηθεί να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της πρώην σερβικής επαρχίας, ενώ σύμφωνα με το σερβικό σύνταγμα, το Κόσοβο αποτελεί τμήμα της Σερβίας.

Στις 31 Ιουλίου, ο Κοσοβάρος πρόεδρος Χασίμ Θάτσι απέρριψε πρόταση του Βελιγραδίου για διχοτόμηση του Κοσόβου και προσάρτηση των περιοχών, όπου κατοικεί η σερβική μειονότητα, στη Σερβία. «Προσπαθώ να προωθήσω την πρότασή μου για “οριοθέτηση” με τους Αλβανούς. Η εδαφική ασάφεια είναι πάντα αιτία διενέξεων. Θα δούμε εάν αυτό θα εξασφαλίσει λαϊκή στήριξη», είπε ο Σέρβος πρόεδρος.

Πολιτικοί και αναλυτές στο Βελιγράδι εκτιμούν ότι η καλύτερη λύση θα ήταν η «ανταλλαγή πληθυσμών» μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας, έτσι ώστε το Βελιγράδι να αποκτήσει τον έλεγχο της κατοικημένης από Αλβανούς κοιλάδας του Πρέσεβο στη νότια Σερβία. Οι Αλβανοί κάτοικοι του Πρέσεβο θα μπορούν να μετοικήσουν στις κοινότητες των Σέρβων του Κοσόβου, τις οποίες οι κάτοικοί τους θα έχουν εγκαταλείψει στο πλαίσιο μιας τέτοιας συμβιβαστικής λύσης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!