Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2019
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
0 °C 0 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
0 °C 0 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Η έλλειψη επενδύσεων επιβραδύνει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας
[Η Καθημερινή]: Η έλλειψη επενδύσεων επιβραδύνει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

[Η Καθημερινή]: Η έλλειψη επενδύσεων επιβραδύνει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Σημαντική επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας, στο 0,5% το 2020 από 1,5% φέτος, «βλέπει» η Capital Economics, επισημαίνοντας πως η απουσία επενδύσεων, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση στην υπόλοιπη Ευρωζώνη –η οποία θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές–, θα αποτελέσει το μεγάλο «βαρίδι» για την ανάπτυξη. Επιπλέον, όπως αναφέρει, ο εύθραυστος τραπεζικός κλάδος, η αργή πρόοδος των μεταρρυθμίσεων και τα αδύναμα δημογραφικά στοιχεία αναμένεται επίσης να «χτυπήσουν» τις προοπτικές της Ελλάδας.

Για το 2019, όπως επισημαίνεται, η ανάπτυξη αναμένεται να κινηθεί σε καλά επίπεδα, στο 1,5%, αν και χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των θεσμών. Η κατανάλωση των νοικοκυριών αναμένεται να κινηθεί σε ικανοποιητικό επίπεδο μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού τον Φεβρουάριο –η οποία θα δώσει κάποια ώθηση στο πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών–, αλλά και την πτώση του πληθωρισμού. Και παρόλο που η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης το 2018, στην Ελλάδα συνέχισε να έχει ανοδική τάση.

Επιπλέον, το σχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης προβλέπει σημαντική δημοσιονομική χαλάρωση το 2019, ενώ λόγω εκλογών αναμένεται να υπάρξουν περαιτέρω παροχές σε σχέση με αυτές που έχουν προγραμματιστεί.

Ωστόσο, όπως προειδοποιεί η Capital Economics, το σκηνικό το 2020 θα είναι εντελώς διαφορετικό. Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί και είναι δύσκολο να υπάρξει περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού, τουλάχιστον τόσο μεγάλη όσο το φετινό 11%.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!