Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
14 °C 8 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
10 °C 11 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Η Ελλάδα, στην οκτάδα των χωρών που εξαιρούνται από το εμπάργκο
[Η Καθημερινή]: Η Ελλάδα, στην οκτάδα των χωρών που εξαιρούνται από το εμπάργκο

[Η Καθημερινή]: Η Ελλάδα, στην οκτάδα των χωρών που εξαιρούνται από το εμπάργκο

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις οκτώ χώρες στις οποίες παραχώρησε η Ουάσιγκτον εξαίρεση έξι μηνών από το εμπάργκο κατά του Ιράν, ειδικά για τις αγορές πετρελαίου. Οι υπόλοιπες είναι οι Ιαπωνία, Ιταλία, Ινδία, Κίνα, Ταϊβάν, Τουρκία και Νότια Κορέα.

Στελέχη της εγχώριας πετρελαϊκής βιομηχανίας, πάντως, παραμένουν επιφυλακτικά ως προς τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η εξαίρεση για τα ΕΛΠΕ και για τη Motor Oil. «Πρέπει να δούμε τι ακριβώς σημαίνει αυτή η προσωρινή εξαίρεση και κατά πόσον θα ξανανοίξει το διεθνές τραπεζικό σύστημα για τον σκοπό αυτό, κάτι που δεν είναι καθόλου δεδομένο», σχολιάζουν. Σε κάθε περίπτωση, τα ελληνικά διυλιστήρια έχουν εδώ και καιρό διαμορφώσει το πρόγραμμα των προμηθειών τους έχοντας ως δεδομένο το εμπάργκο και έχουν βρει εναλλακτικούς προμηθευτές αργού.

Οι εξαιρέσεις φαίνεται πως είχαν ουσιαστικό αντίκτυπο στις τιμές του «μαύρου χρυσού», που υποχωρούσαν χθες, με το αργό ΗΠΑ να κυμαίνεται στα 63,43 δολάρια το βαρέλι και το Brent στα 73,29 δολάρια το βαρέλι. Η παγκόσμια αγορά έχει, άλλωστε, προεξοφλήσει την επαναφορά του εμπάργκο, ενώ οι δύο σημαντικότερες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες, Ρωσία και Σαουδική Αραβία, έχουν αυξήσει την παραγωγή τους για να καλύψουν το κενό. Δεν υπάρχει, ωστόσο, κάτι ανάλογο που να μετριάσει τον αντίκτυπο του εμπάργκο για το ίδιο το Ιράν.

Από τον Μάιο, οπότε ο Τραμπ απέσυρε μονομερώς τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η Τεχεράνη έχει χάσει περίπου 2 δισ. δολάρια έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!