Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Ελάφρυνση χρέους κατά 40 δισ. ευρώ προτείνει ο ESM
[Η Καθημερινή]: Ελάφρυνση χρέους κατά 40 δισ. ευρώ προτείνει ο ESM

[Η Καθημερινή]: Ελάφρυνση χρέους κατά 40 δισ. ευρώ προτείνει ο ESM

Ελάφρυνση του ελληνικού χρέους σε βάθος δεκαετιών, η οποία θα ανέρχεται στις 21,8 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ ή κοντά στα 40 δισ. ευρώ, προβλέπει το σχέδιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Το εν λόγω σχέδιο έχει συμφωνηθεί να συζητηθεί στο Eurogroup της Δευτέρας, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» δεν αναμένεται να ληφθεί κάποια οριστική απόφαση.

Χθεσινό δημοσίευμα της Wall Street Journal, το οποίο επικαλείται σχετικό έγγραφο του ESM, αναφέρει πως το όφελος για την Ελλάδα από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα ανέλθει στις 21,8 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έως το 2060. Μετά το δημοσίευμα, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε στο 6,5%, πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2014. Οπως έχει αποκαλύψει και η «Κ», πρόκειται για ελάφρυνση της τάξης των 40 δισ. ευρώ. Στα βραχυπρόθεσμα μέτρα που έχουν επεξεργαστεί ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) και ο ESM περιλαμβάνονται:

1. Η μετατροπή των σημερινών κυμαινόμενων επιτοκίων που καταβάλει η Ελλάδα για μεγάλο μέρος των ευρωπαϊκών δανείων σε σταθερά. Από την παρέμβαση αυτή αναμένεται να προκύψει το μεγαλύτερο μέρος της ελάφρυνσης, καθώς από τη μετατροπή των επιτοκίων σε σταθερά διασφαλίζεται η καταβολή χαμηλότερων τόκων στις επόμενες δεκαετίας, υπό την προϋπόθεση ότι τα επόμενα χρόνια τα επιτόκια θα αρχίσουν να αυξάνονται.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!