Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
17 °C 10 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
12 °C 10 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Η Καθημερινή]: Εκθεση… αναφοράς από την ΤτΕ
[Η Καθημερινή]: Εκθεση… αναφοράς από την ΤτΕ

[Η Καθημερινή]: Εκθεση… αναφοράς από την ΤτΕ

Σπουδαίες υπογραφές –από τον Ιωάννη Αλταμούρα και τον Νικόλαο Γύζη μέχρι τον Γιάννη Τσαρούχη, τον Παναγιώτη Τέτση και τον Γιώργο Ρόρρη–, ποικιλία τεχνοτροπιών και θεμάτων, έργα που αντιπροσωπεύουν σε μεγάλο εύρος τη νεοελληνική τέχνη, ανάμεσά τους αριστουργήματα που σπάνια το φιλότεχνο κοινό έχει την ευκαιρία να θαυμάσει. Η πολυαναμενόμενη έκθεση «Τόποι Αναφοράς» από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος ανοίγει αύριο τις πύλες της για το κοινό, ενώ σήμερα στις 6.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθούν τα επίσημα εγκαίνια από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Η συλλογή άρχισε να χτίζεται το 1928 και είναι αποκλειστικά Ελλήνων καλλιτεχνών. Δίνει έμφαση στην τοπιογραφία, έχει ιδιαίτερη προτίμηση στους καλλιτέχνες του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ού, αλλά φτάνει μέχρι και τη σύγχρονη εποχή. Η ΤτΕ ενδιαφέρεται να επενδύει σε έργα που αντανακλούν ισχυρούς συμβολισμούς και αξίες. Αν και προβλέπεται ετήσιο μπάτζετ για αγορά έργων τέχνης, δεν αξιοποιείται κάθε χρόνο, ενώ η τελευταία αγορά έγινε το 2014, όταν προστέθηκαν στη συλλογή 14 έργα Ελλήνων καλλιτεχνών.

Ως προς τη δομή της έκθεσης, την επιμέλεια της οποίας υπογράφει η ιστορικός τέχνης Χάρις Κανελλοπούλου, έχει γίνει μια μελετημένη επιλογή 160 έργων από τα σχεδόν 3.000. Η πρώτη ενότητα σχετίζεται με την αρχαιότητα: με αφετηρία το εμβληματικό σχέδιο της Παλλάδος Αθηνάς που δημιούργησε ο Νικόλαος Γύζης για το λάβαρο του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσιάζονται έργα που αναδεικνύουν πρόσωπα της μυθολογίας, παραστάσεις της αρχαίας ιστορίας και απεικονίσεις αρχαιολογικών τοπίων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!