Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
14 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
12 °C 0 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Εκρηξη απολύσεων πυροδότησε το τέλος της τουριστικής σεζόν
[Η Καθημερινή]: Εκρηξη απολύσεων πυροδότησε το τέλος της τουριστικής σεζόν

[Η Καθημερινή]: Εκρηξη απολύσεων πυροδότησε το τέλος της τουριστικής σεζόν

Τη χειρότερη επίδοση από το 2001 κατέγραψε τον περασμένο Οκτώβριο το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων στην ελληνική αγορά εργασίας, αποκαλύπτοντας σε όλη του την έκταση ένα από τα μεγαλύτερα δομικά προβλήματα της εγχώριας οικονομίας, την έντονη εποχικότητα που χαρακτηρίζει τις προσλήψεις και τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Ετσι, η «έκρηξη» των προσλήψεων κατά τον περασμένο Απρίλιο (δημιουργήθηκαν 92.132 νέες θέσεις εργασίας) συνοδεύθηκε με την απώλεια 98.420 θέσεων εργασίας τον Οκτώβριο, στο κλείσιμο δηλαδή της τουριστικής σεζόν.

Την ίδια στιγμή, μάλιστα, γενικεύεται η επικράτηση της ευελιξίας, με αποτέλεσμα περισσότερες από 6 στις 10 νέες προσλήψεις να είναι με συμβάσεις φθηνής, μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι η έλλειψη ιδιωτικών επενδύσεων που είχε ως συνέπεια την κατάρρευση της πλήρους απασχόλησης τον Οκτώβριο και την απώλεια 53.000 θέσεων εργασίας σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, σε συνδυασμό με τη σταθερά υψηλή ανεργία και τους χαμηλούς μισθούς, απειλεί τόσο την κοινωνική συνοχή όσο και το μέλλον των συντάξεων.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το σύστημα Εργάνη, τον Οκτώβριο οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 208.643 και οι αποχωρήσεις σε 307.063, εκ των οποίων οι 81.021 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 226.042 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!