Τρίτη, 24 Απριλίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
15 °C 0 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
19 °C 3 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Εκρηξη απλήρωτων φόρων τον Φεβρουάριο
[Η Καθημερινή]: Εκρηξη απλήρωτων φόρων τον Φεβρουάριο

[Η Καθημερινή]: Εκρηξη απλήρωτων φόρων τον Φεβρουάριο

Ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία τόσο για την εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορολογουμένων τον Φεβρουάριο όσο και για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τον Μάρτιο, καθώς τα έσοδα παρουσίασαν υστέρηση 315 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον στόχο. Σε έναν «νεκρό» φορολογικά μήνα, όπως ο Φεβρουάριος, οι απλήρωτοι φόροι ανήλθαν σε 1,9 δισ. ευρώ, όταν τον Φεβρουάριο του 2017 δεν είχαν ξεπεράσει το 1 δισ. Το γεγονός αποδίδεται σε τρεις παράγοντες:

1. «Εσκασαν» οι δόσεις των ρυθμίσεων κυρίως της οικειοθελούς αποκάλυψης εισοδημάτων.

2. Δεν καταβλήθηκαν πρόστιμα μεγάλου ύψους από τους φορολογουμένους.

3. Εξαντλήθηκαν τα φυσικά πρόσωπα και οι επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί φορολογούμενοι δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη ρύθμιση της οικειοθελούς αποκάλυψης εισοδημάτων, με αποτέλεσμα να εκτιναχθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη μόνο τον Φεβρουάριο στο 1,9 δισ. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό από την αρχή της κρίσης και μάλιστα σε ένα μήνα που δεν έχει μεγάλες φορολογικές υποχρεώσεις. Υπενθυμίζεται ότι τον περυσινό Ιούλιο χιλιάδες φορολογούμενοι δεν είχαν καταφέρει να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα να αφήσουν απλήρωτους φόρους και πρόστιμα ύψους 2 δισ. ευρώ.

Στην περίπτωση που η εικόνα αυτή συνεχισθεί και τους επόμενους μήνες, η τρύπα στα έσοδα του προϋπολογισμού θα διευρυνθεί σημαντικά, δεδομένου ότι το προσεχές διάστημα ξεκινάει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και τον Ιούλιο θα πρέπει να πληρωθεί και η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, ενώ τον Σεπτέμβριο η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η φορολογική διοίκηση:

• Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών ανέρχεται σε 101,6 δισ. ευρώ.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!