Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Η Καθημερινή]: Εκρηκτικά σε αστεροειδή
[Η Καθημερινή]: Εκρηκτικά σε αστεροειδή

[Η Καθημερινή]: Εκρηκτικά σε αστεροειδή

Ενα μεγάλο βήμα πραγματοποιήθηκε στην εξερεύνηση ενός αστεροειδούς που θα μπορούσε να αποκαλύψει ίχνη κάποιων μορφών ζωής. Το ιαπωνικό σκάφος «Hayabusa 2» έφθασε στον αστεροειδή «Ριούγκου» που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 290 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, όπως επιβεβαίωσε η Ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία (JAXA), τον οποίο θα «βομβαρδίσει» για να συλλέξει δείγματα από το υπέδαφός του.

Το βάρους 600 κιλών σκάφος «Χαγιαμπούσα 2» εκτοξεύθηκε το 2014 από το διαστημικό κέντρο Τανεγκασίμα, με προορισμό τον πολύ σκούρο αστεροειδή «Ριούγκου», ο οποίος μοιάζει λίγο με διαμάντι και λίγο με σβούρα. O «Ριούγκου» ανακαλύφθηκε το 1999, έχει διάμετρο περίπου 900 μέτρων και ανήκει στην κατηγορία των αστεροειδών της ομάδας «Απόλλων».

Η Ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία θα μελετήσει τον «Ριούγκου» για περίπου ενάμιση χρόνο. Σε αυτό το διάστημα θα στείλει διαστημοσυσκευές στην επιφάνειά του –αρχής γενομένης τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο– και θα χρησιμοποιήσει εκρηκτικά για να ανοίξει ένα μικρό κρατήρα, ώστε να πάρει δείγματα και από το υπέδαφός του.

Αν όλα πάνε καλά, η αποστολή θα εγκαταλείψει τον «Ριούγκου» τον Δεκέμβριο 2019, ώστε να επιστρέψει στον πλανήτη μας με τα δείγματα του αστεροειδούς στο τέλος του 2020.

Οπως τόνισε ο δρ Μακότο Γιοσικάουα, επικεφαλής της αποστολής, αρχικά θα μελετηθούν με μεγάλη προσοχή οι δομές στην επιφάνεια του πλανήτη και στη συνέχεια θα επιλεχθεί το σημείο όπου το διαστημικό σκάφος θα προσεδαφιστεί στον «Ριούγκου» και αυτό σημαίνει ότι θα μπορέσουμε να συλλέξουμε δείγματα από την επιφάνεια. Στη συνέχεια ένα χάλκινο βλήμα θα διαχωριστεί από το διαστημικό σκάφος και θα φθάσει μέχρι την επιφάνεια του αστεροειδούς.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!