Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Με εκπτώσεις έως και 71% το νέο «ποινολόγιο» για την ανασφάλιστη εργασία
[Η Καθημερινή]: Με εκπτώσεις έως και 71% το νέο «ποινολόγιο» για την ανασφάλιστη εργασία

[Η Καθημερινή]: Με εκπτώσεις έως και 71% το νέο «ποινολόγιο» για την ανασφάλιστη εργασία

Σε ισχύ τίθενται οι σημαντικές εκπτώσεις έως και κατά 71% στα πρόστιμα για την ανασφάλιστη εργασία αλλά και οι υπέρογκες προσαυξήσεις που κατά περίπτωση ενδέχεται να αγγίξουν και το 200% εφόσον διαπιστωθεί υποτροπή του εργοδότη. Η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου υπέγραψε, χθες, τη σχετική απόφαση και το νέο «ποινολόγιο» αναμένεται να ισχύσει άμεσα. Προβλέπει τη διατήρηση του προστίμου των 10.500 ευρώ, εφόσον διαπιστωθεί αδήλωτος εργαζόμενος. Περιλαμβάνει, όμως, σημαντικές εκπτώσεις, για τις περιπτώσεις εκείνες που ο εργοδότης προσλάβει τον αδήλωτο εργαζόμενο με σύμβαση πλήρους εργασίας.

Μείωση προστίμου

Αναλυτικά, σε εφαρμογή του πρόσφατου νόμου (ν.4554/2018) η υπουργική απόφαση καθορίζει τις περιπτώσεις εκείνες που το πρόστιμο μειώνεται, έως και 71%, από τις 10.500 ευρώ στις 3.000 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο. Επίσης, ξεκαθαρίζει ότι σε αντίθετη περίπτωση, ο εργοδότης κινδυνεύει, εάν βρεθεί υπότροπος, με αύξηση του προστίμου έως και 200%.

Συγκεκριμένα καθορίζεται ότι για κάθε εργαζόμενο που διαπιστώνεται αδήλωτος, τεκμαίρεται ότι η σχέση εργασίας διήρκεσε τρεις μήνες, εκτός εάν ο εργοδότης ή ο εργαζόμενος αποδείξουν διαφορετικά. Κατά συνέπεια, ο εργοδότης οφείλει εκτός από τις διοικητικές κυρώσεις, να ασφαλίσει για τρεις μήνες τον εργαζόμενο, καταβάλλοντας στον ΕΦΚΑ εισφορές με βάση τον κατώτατο μισθό ή το κατώτατο ημερομίσθιο.

Εάν, εντός 10 εργάσιμων ημερών από την ημέρα του ελέγχου, ο εργοδότης προβεί στην πρόσληψη του εργαζομένου ή των εργαζομένων που διαπιστώθηκαν ως αδήλωτοι με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης, το πρόστιμο μειώνεται ως εξής:

α) Σε 7.000 ευρώ, εάν γίνει πρόσληψη με σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον τριών μηνών,

β) σε 5.000 ευρώ, εάν η πρόσληψη γίνει με σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον 6 μηνών, και

γ) σε 3.000 ευρώ, σε περίπτωση πρόσληψης με σύμβαση εργασίας διάρκειας τουλάχιστον 1 έτους.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!