Κυριακή, 16 Ιουνίου 2019
# M-NEWS:
Home | LIFESTYLE - MEDIA | [Η Καθημερινή]: Τα εγκλήματα των ναζί καρέ καρέ
[Η Καθημερινή]: Τα εγκλήματα των ναζί καρέ καρέ

[Η Καθημερινή]: Τα εγκλήματα των ναζί καρέ καρέ

Δίκες της Νυρεμβέργης, 44η ημέρα: Δευτέρα 28 Ιανουαρίου του 1946, ο Γάλλος δικηγόρος και αντιστασιακός Σαρλ Ντιπό ζητεί από το δικαστήριο να καλέσει ως μάρτυρα τον Ισπανό Φρανσίσκο Μπουά, επικαλούμενος τη σημασία της μαρτυρίας του: «Το δικαστήριο θα θυμάται ότι όταν οι Αμερικανοί συνάδελφοί μου παρουσίασαν τις αποδείξεις τους, προέκυψε το ερώτημα του κατά πόσον ο Καλτενμπρούνερ είχε σχέση με το στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν. Ο κύριος Μπουά τον οποίο καλώ ως μάρτυρα έχει τις αποδείξεις ότι ο Kαλτενμπρούνερ επισκεπτόταν το στρατόπεδο. Εχει φωτογραφίες των επισκέψεων και το δικαστήριο θα τις δει, καθώς ο μάρτυς τις έχει φέρει μαζί του. Καταθέτουμε αυτές τις φωτογραφίες ως πειστήριο υπ’ αριθμόν RF-332 εκ μέρους των Γάλλων κατηγόρων. Θα προβάλλονται στην οθόνη και εσείς, κύριε Μπουά, θα δηλώσετε ενόρκως κάτω από ποιες συνθήκες και πού τραβήχτηκαν αυτές οι φωτογραφίες;». Φρανσίσκο Μπουά: «Μάλιστα».

Πολλοί από εμάς, αν και όταν σκεφτόμαστε τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, θεωρούμε ότι και μόνο η ύπαρξή τους θα ήταν αρκετή για να καταδικαστούν όλοι οι βαθμοφόροι και συμμετέχοντες στο απεχθές έγκλημα. Για τις δίκες της Νυρεμβέργης όμως, όπως και για κάθε νομική απόφαση στο πλαίσιο του δικαίου, η συλλογική ευθύνη δεν εμπίπτει στις αιτιολογικές βάσεις.

Τα στοιχεία

Τα αποδεικτικά στοιχεία είναι αυτά που, κατ’ αρχάς, απαιτούνται για την απόδοση ευθυνών και την καταδίκη συγκεκριμένων προσώπων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!