Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Ευκαιρίες και ρίσκα για επενδυτικά κεφάλαια
[Η Καθημερινή]: Ευκαιρίες και ρίσκα για επενδυτικά κεφάλαια

[Η Καθημερινή]: Ευκαιρίες και ρίσκα για επενδυτικά κεφάλαια

Οι τράπεζες ευθύνονται για την προηγούμενη χρηματοπιστωτική κρίση. Στην επόμενη, οι απλοί επενδυτές μπορεί να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Παραδόξως, θα το καταφέρουν με προϊόντα που δημιουργήθηκαν γι’ αυτούς. Αναφερόμαστε στα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία, τα οποία είναι γνωστά και ως ETFs. Αυτά τα επενδυτικά οχήματα, τα οποία είναι εισηγμένα στις χρηματιστηριακές αγορές, ακολουθούν την πορεία των δεικτών που περιλαμβάνουν μετοχές, ομόλογα, νομίσματα ή εμπορεύματα. Ετσι, ένας μικροεπενδυτής δεν μπαίνει καν στη διαδικασία να επιλέγει μεταξύ μεμονωμένων εταιρειών.

Τα ETFs έχουν γίνει αρκετά δημοφιλή στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. Το ποσοστό των κεφαλαίων που είναι επενδυμένα σε μετοχές διπλασιάστηκε σε δέκα χρόνια, φθάνοντας σχεδόν το 40%. Μόνο ο επενδυτικός κολοσσός Vanguard διατηρεί τοποθετήσεις πάνω από 5% σε 491 μετοχές του S&P 500, ενισχύοντας κατά σχεδόν 7% τη συνολική αξία του αμερικανικού χρηματιστηριακού δείκτη. Στην Ιαπωνία, όπου η κεντρική τράπεζα διατηρεί μεγάλα μερίδια σε ETFs, οι «παθητικοί επενδυτές» κατέχουν πάνω από το ήμισυ όλων των τοποθετήσεων σε μετοχές.

Είναι εύκολο να κατανοήσει κανείς γιατί έχει ευδοκιμήσει αυτή η κατηγορία των επενδυτικών κεφαλαίων. Τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία, τα οποία διαφοροποιούν τις επενδύσεις τους σε σειρά δεικτών με διασπορά του ρίσκου, παρουσιάζουν υψηλότερες αποδόσεις σε σχέση με τα ενεργά χαρτοφυλάκια. Η απλότητα της λειτουργίας τους προσελκύει τους επενδυτές που δεν έχουν την πολυτέλεια να διατηρούν ένα ενεργό χαρτοφυλάκιο που απαιτεί συνεχή παρακολούθηση των χαμένων και κερδισμένων στις αγορές.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!