Πέμπτη, 23 Μαΐου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Ο εφιάλτης της υπερχρέωσης απειλεί τη διεθνή οικονομία
[Η Καθημερινή]: Ο εφιάλτης της υπερχρέωσης απειλεί τη διεθνή οικονομία

[Η Καθημερινή]: Ο εφιάλτης της υπερχρέωσης απειλεί τη διεθνή οικονομία

Τη δεκαετία μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες έδωσαν την ευκαιρία σε επιχειρήσεις και σε κράτη να μειώσουν τον δανεισμό τους, διατηρώντας τα επιτόκια δανεισμού σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα,ενισχύοντας την παγκόσμια οικονομία και καθιστώντας ευκολότερη την εξυπηρέτηση του χρέους. Ωστόσο, όπως δείχνουν τα διαθέσιμα στοιχεία και οι προειδοποιήσεις των διεθνών οργανισμών, ο εφιάλτης της υπερχρέωσης εξακολουθεί να απειλεί την παγκόσμια οικονομία, ενδεχομένως περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Το 2018 το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε μόλις κατά 3,3 δισ. δολάρια, φτάνοντας στο νέο επίπεδο ρεκόρ των 243 τρισ. δολαρίων ή στο 317% του παγκόσμιου ΑΕΠ, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) που εκπροσωπεί τις τράπεζες παγκοσμίως.

Χθες, έγινε γνωστό πως η έκδοση εταιρικών ομολόγων ανήλθε το πρώτο τρίμηνο του 2019 στο επίπεδο ρεκόρ των 747 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Dealogic. Το προηγούμενο ρεκόρ (734 δισ. δολάρια) είχε καταγραφεί το πρώτο τρίμηνο του 2017, έτος κατά το οποίο τα νέα ομόλογα που είχαν εκδώσει οι εταιρείες είχαν υπερβεί κάθε προηγούμενο. Περίπου το 40% των νέων εταιρικών ομολόγων που εκδόθηκαν το προηγούμενο τρίμηνο προήλθε από αμερικανικές επιχειρήσεις. Γεγονός ανησυχητικό, δεδομένου πως σύμφωνα με στοιχεία του IIF, το χρέος των αμερικανικών μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων αυξήθηκε στα τέλη του 2018 στο 73% του αμερικανικού ΑΕΠ, πλησιάζοντας ανησυχητικά στο επίπεδο όπου είχε ανέλθει πριν από την κρίση.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!