Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Η Καθημερινή]: Εχθρικό περιβάλλον στην Ελλάδα για την καινοτομία
[Η Καθημερινή]: Εχθρικό περιβάλλον στην Ελλάδα για την καινοτομία

[Η Καθημερινή]: Εχθρικό περιβάλλον στην Ελλάδα για την καινοτομία

Η επιστημονική έρευνα στην Ελλάδα μπορεί και ανταγωνίζεται εκείνη που γίνεται σε ισχυρές χώρες. Ωστόσο, η χώρα μας υστερεί στον τομέα της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας αφού το ρυθμιστικό, το πολιτικό και το κοινωνικό περιβάλλον δεν υποστηρίζει ή και συχνά παρεμποδίζει την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, με την οξεία οικονομική κρίση να επιδεινώνει τις στρεβλώσεις.

Αυτό αποδεικνύει η μελέτη με τίτλο «Η έρευνα ως μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας», που δημοσιοποιήθηκε χθες από τον οργανισμό έρευνας και ανάλυσης διαΝΕΟσις.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η μελέτη, ο αριθμός των κατόχων διδακτορικού τίτλου ανά 1.000 κατοίκους ηλικίας 25 – 34 ετών δείχνει την ύπαρξη στην Ελλάδα επαγγελματιών υψηλής εκπαίδευσης και ειδίκευσης, που μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό πόρο για μια οικονομία ωθούμενη από την καινοτομία.

Οι επαγγελματίες αυτοί αποτελούν την κινητήρια δύναμη για οποιαδήποτε έρευνα αιχμής και μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών.

Γενικότερα, τα διδακτορικά στις φυσικές επιστήμες, στα μαθηματικά, στην πληροφορική, στην εφαρμοσμένη μηχανική, στη βιομηχανική παραγωγή και στις κατασκευές θεωρούνται ότι διαμορφώνουν εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό και αποτελούν κρίσιμο παράγοντα για το σύστημα καινοτομίας.

Επίσης, παρότι οι επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη είναι σχετικά χαμηλές (το 2014 η Ελλάδα επένδυσε ποσοστό 0,9% του ΑΕΠ ενώ η Φινλανδία και η Σουηδία το 3%), η χώρα μας διαθέτει έναν αριθμό ερευνητικών ιδρυμάτων –έστω μικρό– που διεξάγει βασική έρευνα αιχμής.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!