Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
15 °C 0 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
13 °C 8 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Η Ε.Ε. έτοιμη να εγκρίνει αίτημα της ΕΚΤ για «πάγωμα» των αναλήψεων από τράπεζες υπό κατάρρευση
[Η Καθημερινή]: Η Ε.Ε. έτοιμη να εγκρίνει αίτημα της ΕΚΤ για «πάγωμα» των αναλήψεων από τράπεζες υπό κατάρρευση

[Η Καθημερινή]: Η Ε.Ε. έτοιμη να εγκρίνει αίτημα της ΕΚΤ για «πάγωμα» των αναλήψεων από τράπεζες υπό κατάρρευση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται έτοιμη να ικανοποιήσει αίτημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για προσωρινή αναστολή αναλήψεων όταν οι εποπτικές αρχές κρίνουν ότι μια τράπεζα βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας. Σκοπός αυτής της πρότασης είναι να αποφευχθούν οι μαζικές αναλήψεις μέχρι να βρεθεί μια λύση, ώστε να μην επαναληφθεί η βιαστική διάλυση της Banco Popular. Πηγές του Bloomberg αποκαλύπτουν ότι η εσθονική προεδρία προτείνει το «πάγωμα» αναλήψεων από όλους τους λογαριασμούς, ακόμη και τους ασφαλισμένους, που τηρούνται σε τράπεζες οι οποίες έχουν κηρυχθεί «υπό χρεοκοπία ή που είναι πιθανόν να χρεοκοπήσουν». Στο έγγραφο εργασίας διατηρείται η πρόταση της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία οι εποπτικές αρχές θα πρέπει να έχουν την εξουσία να επιβάλουν «πάγωμα» στις αναλήψεις από τραπεζικές καταθέσεις έως πέντε ημέρες για τράπεζες που ήδη βρίσκονται υπό χρεοκοπία. Πολλοί αναλυτές αλλά και η Τράπεζα της Αγγλίας έχουν προειδοποιήσει ότι τέτοιες προτάσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αποσταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η Ζαμπίνε Λαουτενσλέγκερ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, επανήλθε χθες σε αυτό το ζήτημα. Είναι απαραίτητο ένα τέτοιο εργαλείο αναστολής που θα «πάγωνε» προσωρινά τις υποχρεώσεις των τραπεζών, δηλαδή τις καταθέσεις, προκειμένου να υπάρχει χρόνος για να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις, δήλωσε η κ. Λαουτενσλέγκερ σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!