Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
17 °C 3 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
15 °C 3 kmh
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Η Καθημερινή]: DW: Η Τουρκία επιδιώκει τη στήριξη του Βερολίνου
[Η Καθημερινή]: DW: Η Τουρκία επιδιώκει τη στήριξη του Βερολίνου

[Η Καθημερινή]: DW: Η Τουρκία επιδιώκει τη στήριξη του Βερολίνου

Η άνοδος της τιμής του δολαρίου και η κατακόρυφη πτώση της τουρκικής λίρας ώθησαν την εξουθενωμένη οικονομικά Τουρκία πίσω στη Γερμανία και την ΕΕ. Στο επίκεντρο αυτής της «επιστροφής» βρίσκεται η επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν στο Βερολίνο στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Μέχρι τότε οι προετοιμασίες κορυφώνονται με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας και γαμπρό του τούρκου προέδρου, Μπεράτ Αλμπαϊράκ να επισκέπτεται σήμερα το Βερολίνο, όπου θα έχει συναντήσεις με τον γερμανό ομόλογό του Όλαφ Σολτς και τον υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας Πέτερ Αλτμάιερ.

«Τεράστιο κύμα προσφύγων»

Στόχος της Άγκυρας είναι να αποσπάσει πολιτική και οικονομική στήριξη από την ισχυρή οικονομικά Γερμανία και έτσι να δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο Εζγκούρ Ουνλουχισαρστικλί, επικεφαλής του Γερμανικού Ταμείου Μάρσαλ GMFτονίζει πόσο σημαντική είναι αυτή η στήριξη για την Άγκυρα σε περίπτωση που χρειαστεί να αναχρηματοδοτήσουν τα χρέη τους με δάνεια από το ΔΝΤ. «Υπό αυτό το πρίσμα είναι πρωταρχικής σημασία να δείξει η Τουρκία ότι η Γερμανία βρίσκεται στο πλευρό της», εκτιμά.

Από την πλευρά της η Γερμανία περιμένει ως αντάλλαγμα δημοκρατία και σταθερότητα στη χώρα. «Επιθυμούμε να γίνει η Τουρκία μια σταθερή και δημοκρατική χώρα και σε αυτό μπορούν να συμβάλουν καλές οικονομικές σχέσεις» δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας.

Ο Ερντάλ Γιαλσίν από την Οικονομική Σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών στην Κωνσταντία υποστηρίζει από την πλευρά του ότι σε περίπτωση που η οικονομική κατάσταση παραμείνει ασταθής, θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστιο κύμα προσφύγων από τη Συρία στην Ευρώπη.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!