Τρίτη, 23 Απριλίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Η Καθημερινή]: «Δρόμοι της Αραβίας» στην… Πειραιώς
[Η Καθημερινή]: «Δρόμοι της Αραβίας» στην… Πειραιώς

[Η Καθημερινή]: «Δρόμοι της Αραβίας» στην… Πειραιώς

Tην απόσταση που χωρίζει την Ελλάδα και τη νοτιοανατολική Ευρώπη με τη Μέση Ανατολή φιλοδοξεί να καλύψει η έκθεση «Δρόμοι της Αραβίας», που παρουσιάζει περισσότερους από 300 αρχαιολογικούς θησαυρούς της Αραβικής Χερσονήσου.

H έκθεση που έχει ταξιδέψει σε 15 μουσεία στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και στην Ασία συστήνει στο κοινό την ιστορία της Αραβίας και των βασιλείων της από την 3η χιλιετία π.Χ. έως τις αρχές του 19ου αιώνα. Στο Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζονται 300 έργα σε χρονολογική σειρά, με την εποπτεία της επιμελήτριας Μίνας Μωραΐτου, με άξονες τους εμπορικούς και προσκυνηματικούς δρόμους της Αραβικής Χερσονήσου.

Το εμπόριο αναπτύχθηκε στην περιοχή τον 8ο αιώνα π.Χ. για τη μεταφορά του θυμιάματος από την Αραβία προς την Ανατολική Μεσόγειο και μαζί με τα εμπορεύματα ταξίδευαν έργα τέχνης και τεχνοτροπίες που φαίνονται σε αντικείμενα εμπνευσμένα από την ελληνορωμαϊκή ή και αιγυπτιακή τέχνη. Η άνοδος του Ισλάμ τον 7ο αιώνα και το ετήσιο προσκύνημα στη Μέκκα συνέβαλαν στις πολιτιστικές ανταλλαγές με τις μετακινήσεις των πιστών.

«Από την προϊσλαμική εποχή αναδεικνύονται αρχαιολογικοί χώροι, όπως το νησί Ταρούτ στον Αραβικό Κόλπο, με αγγεία της 3ης χιλιετίας π.Χ., και η όαση Τάυμα στη βορειοδυτική Αραβία, με λίθινες στήλες και κεραμικά. Στην ευρύτερη αυτή περιοχή ανακαλύφθηκαν κολοσσιαία αγάλματα στη Δαιδάν, τη σημερινή Αλ-Ούλα, πρωτεύουσα του βασιλείου των Λιχυανιτών», αναφέρει η κ. Μωραΐτου στο σημείωμά της.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!