Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
13 °C 0 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
16 °C 2 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Η Καθημερινή]: Δύσκολο να τα προλάβουμε όλα μέχρι τα τέλη Μαΐου
[Η Καθημερινή]: Δύσκολο να τα προλάβουμε όλα μέχρι τα τέλη Μαΐου

[Η Καθημερινή]: Δύσκολο να τα προλάβουμε όλα μέχρι τα τέλη Μαΐου

Με τον χρόνο πλέον να μετράει αντίστροφα για μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος, που θα περιλαμβάνει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τη μεταμνημονιακή εποπτεία της χώρας αλλά και την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, οι πιθανότητες να έχουν γίνει όλα μέχρι τέλος Μαΐου, όπως αρχικά υπολογιζόταν, μειώνονται επικίνδυνα.

Αξιολογώντας την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις τρεις παραπάνω κατηγορίες, υπάρχει πολλή δουλειά ακόμα που πρέπει να γίνει, ενώ μεγάλες είναι οι αποστάσεις που χωρίζουν τους θεσμούς αλλά και τα κράτη-μέλη μεταξύ τους.

Πρώτον, όσον αφορά τη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, ενώ έχει γίνει ιδιαίτερη πρόοδος στη λειτουργία του γαλλικού μηχανισμού ελάφρυνσης του χρέους που συνδέει την ανάπτυξη με το ύψος της ελάφρυνσης, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι χρειάζονται πολιτικές αποφάσεις, καθώς η τεχνική προεργασία έχει ολοκληρωθεί. Οι διαφωνίες ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους εταίρους πρέπει να λυθούν άμεσα, έτσι ώστε το Δ.Σ. του ΔΝΤ να αποφασίσει την πλήρη συμμετοχή του σε ένα ελληνικό πρόγραμμα. Οπως λένε στην «Κ» αξιωματούχοι του Ταμείου, «δεν μπορεί να υπάρξει πρόγραμμα ενός μηνός», καθώς αυτό που είναι σίγουρο είναι πως ό,τι πρόγραμμα συμφωνηθεί θα πρέπει να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο μαζί με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Αυτή τη στιγμή, κυρίως η Γερμανία, αλλά και η Αυστρία, η Σλοβακία, η Φινλανδία και η Ολλανδία επιμένουν ότι ο γαλλικός μηχανισμός πρέπει να είναι συνδεδεμένος με όρους και προϋποθέσεις που μόνον αν τηρηθούν θα τίθεται σε λειτουργία. Οι όροι, όπως το να μην υπάρξει πισωγύρισμα σε καμία μεταρρύθμιση που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, να επιτύχει η Ελλάδα τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα και να συνεχίσει με την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων όπως οι ιδιωτικοποιήσεις κ.λπ., είναι πολύ δύσκολοι.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!