Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
19 °C 0 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
20 °C 0 kmh
Home | ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ | [Η Καθημερινή]: Δυσοίωνες προβλέψεις της NASA
[Η Καθημερινή]: Δυσοίωνες προβλέψεις της NASA

[Η Καθημερινή]: Δυσοίωνες προβλέψεις της NASA

ΝΟΥΚ, ΓΡΟΙΛΑΝΔIΑ. Την πιο φιλόδοξη επιστημονική της μελέτη, με στόχο τη βελτίωση της πρόβλεψης για την τήξη των πάγων και τον μηχανισμό του φαινομένου αυτού, πραγματοποιεί η αμερικανική NASA.

Το σχέδιο OMG (Oceans Melting Greenland), που βρίσκεται στον πέμπτο χρόνο του, κατέληξε σε ορισμένα αρχικά συμπεράσματα. Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζει η πρόβλεψη ότι η στάθμη των θαλασσών θα αυξηθεί μεταξύ 33 εκατοστών και 1,33 μέτρων μέχρι το 2100, υπερβαίνοντας κατά 40 εκατοστά τις μέχρι τώρα πλέον δυσοίωνες προβλέψεις.

Μέχρι στιγμής, οι περισσότερες μελέτες για την τήξη παγετώνων αφορούσαν τον τρόπο, με τον οποίο θερμές αέριες μάζες λιώνουν τους πάγους. Η νέα μελέτη OMG, όμως, εστιάζει στον ρόλο των ολοένα και θερμότερων ωκεανών, όπως εξηγεί ο επικεφαλής της Τζος Ουίλις.

Η τήξη των πάγων της Γροιλανδίας προσθέτει αυτή τη στιγμή 0,8 χιλιοστά στη στάθμη των ωκεανών κάθε χρόνο, σύμφωνα με τη NASA. Ο όγκος αυτός νερού είναι αρκετός για να γεμίσει 115 εκατομμύρια πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων.

Η εκπόνηση ακριβέστερων προβλέψεων είναι ανεκτίμητης αξίας. Η Βρετανική Υπηρεσία Περιβάλλοντος, για παράδειγμα, εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης του ύψους τείχους στον ποταμό Τάμεση, που θα προλαμβάνει πλημμυρικά φαινόμενα. Σε μελέτη του 2017, Αμερικανοί επιστήμονες υπολόγισαν ότι ενδεχόμενη άνοδος της στάθμης των υδάτων κατά 50 εκατοστά μέχρι το 2100, θα βυθίσει στέρεα γη, που αποτελεί αυτή τη στιγμή κατοικία για 90 εκατομμύρια ανθρώπους, στην πλειονότητά τους στην Κίνα, στο Βιετνάμ και στο Μπανγκλαντές.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!