Πέμπτη, 19 Απριλίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
22 °C 0 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 3 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Η Καθημερινή]: Δύο ταξίδια, εκατό φωτογραφίες από την Αίγυπτο
[Η Καθημερινή]: Δύο ταξίδια, εκατό φωτογραφίες από την Αίγυπτο

[Η Καθημερινή]: Δύο ταξίδια, εκατό φωτογραφίες από την Αίγυπτο

Oταν έλαβε την πρόσκληση από τον βασιλιά Φουάντ Α΄ της Αιγύπτου, ήταν ήδη διάσημος, σε μεγάλο βαθμό χάρις στις φωτογραφίες που είχε τραβήξει στα ταξίδια του στην Ελλάδα. Επίσης ήταν 71 ετών και, ενδεχομένως, αν δεν αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, δεν θα ανταποκρινόταν στη «βασιλική» πρόσκληση να φωτογραφίσει τη χώρα όπου μόλις επτά χρόνια πριν είχε κηρυχθεί ανεξάρτητο κράτος.

Ο Φρεντ Μπουασονά, όμως, είπε το «ναι» και το 1929 βρέθηκε στην Αίγυπτο προκειμένου να συγκεντρώσει φωτογραφικό υλικό για την πολυτελή έκδοση με τίτλο «Égypte» (Γενεύη, 1932). Με συνοδοιπόρο τον συμπατριώτη του εκδότη και συγγραφέα Paul Trembley, περιηγήθηκε τη χώρα για 11 μήνες δημιουργώντας φωτογραφικές εικόνες, οι οποίες αναφέρονταν τόσο στη μακραίωνη ιστορία της χώρας όσο και στην ταυτότητα του νεοσύστατου αιγυπτιακού κράτους.

Τον Μάιο του 1933, ο σπουδαίος Ελβετός φωτογράφος επέστρεψε στην Αίγυπτο για την τελευταία, όπως αποδείχθηκε, φωτογραφική του αποστολή. Πήγε στη Χερσόνησο του Σινά, επισκέφθηκε τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης και ακολούθησε τη διαδρομή των Ισραηλιτών έτσι όπως καταγράφεται στη βιβλική «Εξοδο». Οι εικόνες απ’ αυτό το ταξίδι θα ήταν το υλικό μιας άλλης έκδοσης με τίτλο «Au Sinai» (Στο Σινά), η οποία όμως δεν κυκλοφόρησε ποτέ.

Περίπου 100 φωτογραφίες και από τα δύο αυτά ταξίδια, άγνωστες οι περισσότερες, παρουσιάζονται από σήμερα στην έκθεση «Ο Fred Boissonnas στην Αίγυπτο» στο Μουσείο Μπενάκη.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!