Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Δυναμική είσοδος ξένων επενδυτών στις ΑΠΕ
[Η Καθημερινή]: Δυναμική είσοδος ξένων επενδυτών στις ΑΠΕ

[Η Καθημερινή]: Δυναμική είσοδος ξένων επενδυτών στις ΑΠΕ

Νέα δεδομένα διαμορφώνουν στην αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τα αποτελέσματα των πρώτων διαγωνισμών που πραγματοποίησε η ΡΑΕ για καινούργια έργα στη βάση της προσφοράς των ανταγωνιστικότερων τιμών.

Η διαμόρφωση των τιμών σε επίπεδα 22,7% χαμηλότερα από την τιμή εκκίνησης για τα αιολικά και 20,2% για τα φωτοβολταϊκά έχει προκαλέσει σοκ στην εγχώρια αγορά των ΑΠΕ, η οποία ήταν απροετοίμαστη για την επιθετική είσοδο ξένων επενδυτών.

Τις χαμηλότερες τιμές (62,97 έως 62,99 ευρώ ανά μεγαβατώρα) στα φωτοβολταϊκά προσέφεραν θυγατρικές της γερμανικής ABO διασφαλίζοντας 5 έργα συνολικής ισχύος περί τα 45 MW σε σύνολο δημοπρατούμενης ισχύος 53 ΜW. H γερμανική εταιρεία ακολούθησε επιθετική τακτική «όλα ή τίποτα» για να διασφαλίσει δυναμική είσοδο στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ και κονταροχτυπήθηκε μέχρι τα τελευταία λεπτά της δημοπρασίας με τη ΔΕΗ. Την άφησε τελικά εκτός διαγωνισμού χτυπώντας τις τιμές σε επίπεδα που σόκαραν τους εγχώριους παίκτες και κατάφερε έτσι να πάρει το σχεδόν 80% της δημοπρατούμενης ισχύος των φωτοβολταϊκών έργων κατηγορίας 1 έως 20 MW. Eπιθετικά κινήθηκε και η πορτογαλική ΕDP, η οποία μέσω της θυγατρικής της Renovaveis συμμετείχε στην δημοπρασία για αιολικά έργα ισχύος από 3 έως 50 MW και, δίνοντας τη χαμηλότερη τιμή, 68,18 ευρώ ανά μεγαβατώρα με τιμή εκκίνησης τα 90 ευρώ, εξασφάλισε αιολικό πάρκο ισχύος 44,6 MW.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!