Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Η Καθημερινή]: Το δημοψήφισμα και το διακύβευμα αυτή την Κυριακή
[Η Καθημερινή]: Το δημοψήφισμα και το διακύβευμα αυτή την Κυριακή

[Η Καθημερινή]: Το δημοψήφισμα και το διακύβευμα αυτή την Κυριακή

Για κάτι περισσότερο από την αναθεώρηση του Συντάγματος προσέρχονται στις κάλπες οι Ιταλοί στις 4 Δεκεμβρίου, καθώς το δημοψήφισμα έχει μετατραπεί σε μια αναμέτρηση μεταξύ του κεντροαριστερού, ευρωπαϊστή πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι και του λαϊκιστή, ευρωσκεπτικιστή, πρώην κωμικού και νυν πολιτικού Μπέπε Γκρίλο, ηγέτη του Κινήματος των Πέντε Αστέρων.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να παραιτηθεί εάν επικρατήσει το σενάριο ήττας του στο δημοψήφισμα, ήττα η οποία, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, μπορεί να σημάνει το τέλος των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η χώρα, καθώς και να οδηγήσει σε μια ιταλική έξοδο από την Ευρωζώνη. Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη το Brexit και την επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές, η ψήφος των Ιταλών γίνεται αντιληπτή ως ψήφος απόρριψης ή αποδοχής της ευρωπαϊκής καθεστηκυίας τάξης πραγμάτων.

Αναφορικά με το πραγματικό ερώτημα του δημοψηφίσματος, οι Ιταλοί την Κυριακή θα απορρίψουν ή θα επικυρώσουν μια τολμηρή αναθεώρηση του ενός τρίτου των άρθρων του Συντάγματος, η οποία σκοπεύει να μειώσει τις εξουσίες και το μέγεθος της Γερουσίας, ενισχύοντας παράλληλα τον συγκεντρωτισμό της εξουσίας στην κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, η μεταρρύθμιση σκοπεύει να μειώσει τον αριθμό των γερουσιαστών από 315 σε 100, μειώνοντας και την εξουσία τους, καθώς μόνο ορισμένοι νόμοι θα χρειάζονται πλέον και την αποδοχή της Γερουσίας, κάτι που, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της μεταρρύθμισης, θα κάνει το κέντρο λήψης αποφάσεων πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!