Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Δημήτρης Σκάλκος: Τα τέσσερα ελλείμματα της χώρας
[Η Καθημερινή]: Δημήτρης Σκάλκος: Τα τέσσερα ελλείμματα της χώρας

[Η Καθημερινή]: Δημήτρης Σκάλκος: Τα τέσσερα ελλείμματα της χώρας

Η πολύχρονη δημοσιονομική προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας οδήγησε στον περιορισμό των ελλειμμάτων που συνέβαλαν στον εκτροχιασμό της οικονομίας. Με αστοχίες στον σχεδιασμό των προγραμμάτων και με επώδυνα πισωγυρίσματα στην εφαρμογή τους (που το 2015 έφθασαν στο όριο της χρεοκοπίας) –και πάντοτε με τις επώδυνες θυσίες των πολιτών– η Ελλάδα μπορεί την επόμενη μέρα να σχεδιάσει το μέλλον της με αισιοδοξία. Ωστόσο, αυτό σε καμία περίπτωση δεν εγγυάται την επιτυχή συμμετοχή της χώρας στο νέο και εξαιρετικά ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον. Η εκτιμώμενη επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης του ΑΕΠ μετά το 2022 (ελάχιστα μεγαλύτερων του 1%), σε συνδυασμό με τις παραμένουσες, ενίοτε δε οξυμένες, κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης, καθώς και οι νέες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας (με σημαντικότερη αυτή των αρνητικών δημογραφικών τάσεων), μας επιβάλλει να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα τέσσερα ελλείμματα που καθηλώνουν την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας.

Πρώτον, το έλλειμμα καινοτομίας. Η ελληνική οικονομία δεν ενσωματώνει αποτελεσματικά την παραγωγική γνώση (δηλαδή δεν παράγουμε σύνθετα και διαφοροποιημένα προϊόντα), οι επιχειρήσεις μας δεν συμμετέχουν επαρκώς στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αλυσίδες αξίας. Απαιτείται η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος (με κύριο εργαλείο τα φορολογικά κίνητρα) και με στόχο την προώθηση συνεργειών και τη στήριξη επενδύσεων στην έρευνα και ανάπτυξη.

Δεύτερον, το έλλειμμα απασχολησιμότητας, το οποίο συνδέεται με τα ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά απασχόλησης (μόλις 54,9% έναντι 68,4% στις χώρες του ΟΟΣΑ), την καταγεγραμμένη αναντιστοιχία ζητούμενων και προσφερόμενων δεξιοτήτων και την εργασιακή περιθωριοποίηση του πρεκαριάτου.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!