Κυριακή, 26 Μαΐου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Διευρύνθηκε στο τρίμηνο το εμπορικό έλλειμμα
[Η Καθημερινή]: Διευρύνθηκε στο τρίμηνο το εμπορικό έλλειμμα

[Η Καθημερινή]: Διευρύνθηκε στο τρίμηνο το εμπορικό έλλειμμα

Διευρύνθηκε το εμπορικό έλλειμμα τόσο το α΄ τρίμηνο του 2019, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, όσο και τον μήνα Μάρτιο, χτυπώντας «καμπανάκι» για την ανάγκη τόνωσης της εγχώριας παραγωγής. Το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 12% την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2019 και τον μήνα Μάρτιο κατά 28,1%. Αντίστοιχα, οι εξαγωγές παρουσίασαν αύξηση κατά 1,6% το α΄ τρίμηνο και μείωση κατά 3,6% τον Μάρτιο. Οι ελληνικές εξαγωγές βρέθηκαν υπό πίεση τον Μάρτιο και σημείωσαν –συγκυριακά– ελαφρά κάμψη, αναφέρει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ), σχολιάζοντας το μηνιαίο δελτίο της ΕΛΣΤΑΤ για τις εμπορευματικές συναλλαγές.

Ωστόσο, παρά την κάμψη του Μαρτίου, οι ελληνικές εξαγωγές εξακολουθούν να κινούνται σε θετικό έδαφος στο σύνολο του πρώτου τριμήνου, αποδεικνύοντας πως αντέχουν στους διεθνείς κραδασμούς αλλά και στα εμπόδια που εξακολουθούν να υπάρχουν στο εσωτερικό, όπως είναι η υψηλή φορολογία και η έλλειψη ρευστότητας.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων θεωρεί πως «είναι η κατάλληλη στιγμή, η χώρα να επενδύσει πάνω στο δίπολο παραγωγή – εξωστρέφεια, χαράσσοντας μια εθνική στρατηγική που θα υπηρετηθεί διαχρονικά και από όλες τις κυβερνήσεις προς όφελος της εθνικής οικονομίας και του κοινωνικού συνόλου».

Ειδικότερα για την πορεία των εξαγωγών ανά γεωγραφικές περιοχές τον Μάρτιο του 2019, παρατηρείται πτώση προς όλους τους προορισμούς, Ετσι, η συνολική αξία των εξαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, είναι μειωμένη τόσο προς τις χώρες της Ε.Ε. (-2,9%) όσο και προς τις τρίτες χώρες (-4,4%).

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!