Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Οι διαφορές και οι ομοιότητες μεταξύ Brexit και Grexit
[Η Καθημερινή]: Οι διαφορές και οι ομοιότητες μεταξύ Brexit και Grexit

[Η Καθημερινή]: Οι διαφορές και οι ομοιότητες μεταξύ Brexit και Grexit

Oταν θα έρθει η ώρα των διαπραγματεύσεων για το Brexit, θα μπορούμε να αντλήσουμε σημαντικά διδάγματα από όσα μας προβλημάτισαν τα τελευταία χρόνια σχετικά με το ενδεχόμενο Grexit. Κατ’ αρχάς, πρέπει να πούμε ότι θα ήταν σφάλμα των χρηματαγορών να υποθέσουν πως οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα είναι ομαλές ή ότι οι παρενέργειες κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας θα είναι περιορισμένες. Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit θα είναι μακροσκελείς, αργές και περίπλοκες. Αρχική θέση και των δύο πλευρών θα είναι η απειλή της Βρετανίας για «σκληρό Brexit», δηλαδή την πλήρη έξοδο από την ενιαία αγορά, και ο ισχυρισμός της Ε.Ε. ότι είναι πρόθυμη να το αποδεχτεί.
Υπάρχουν ορισμένες καίριες ομοιότητες αλλά και ειδοποιοί διαφορές ανάμεσα στη σημερινή Βρετανία και την Ελλάδα όταν βρισκόταν σε διαπραγμάτευση με την Ευρωζώνη και υπήρχε διαρκώς η απειλή του Grexit.
1. Η Ελλάδα και η Ευρωζώνη είχαν τις δικές τους «κόκκινες» γραμμές, αλλά το Διεθνές Νoμισματικό Ταμείο υπήρξε η καθοριστική τρίτη πλευρά που έδωσε διέξοδο στο ελληνικό δράμα.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!