Κυριακή, 19 Αυγούστου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Η Καθημερινή]: Κ. Δεδεγκίκας: Παίζοντας με την ελληνική γλώσσα
[Η Καθημερινή]: Κ. Δεδεγκίκας: Παίζοντας με την ελληνική γλώσσα

[Η Καθημερινή]: Κ. Δεδεγκίκας: Παίζοντας με την ελληνική γλώσσα

«Σε δύο γενιές η ελληνική γλώσσα θα έχει εξαφανιστεί από τη διασπορά». Ο 44χρονος Κώστας Δεδεγκίκας, επικεφαλής του New Media Lab στο Πανεπιστήμιο Simon Frazer του Καναδά, δεν στρογγυλεύει τα λόγια του. Κάτι που γίνεται εμφανές σε όλη τη διάρκεια της συζήτησής μας.

Πρώτης γενιάς Καναδός, καθώς ο πατέρας του μετανάστευσε στη χώρα, τη δεκαετία του ’50, για να ακολουθήσει περίπου 20 χρόνια αργότερα και η, επίσης, Ελληνίδα μητέρα του, ο Δεδεγκίκας γνωρίζει καλά ότι η ελληνική γλώσσα στο εξωτερικό δίνει μάχη επιβίωσης. Και, αν κάτι δεν αλλάξει, θα τη χάσει.

Υπό την καθοδήγηση του διευθυντή της έδρας Νεοελληνικών Σπουδών «Σταύρος Νιάρχος» στο Simon Frazer, καθηγητή Ανδρέα Γερολυμάτου, ο γεννημένος στο Βανκούβερ Δεδεγκίκας είναι εκ των πρωταγωνιστών του «Rebooting the Greek Language» ή αλλιώς «Επανεκκινώντας την ελληνική γλώσσα», μιας διαδικτυακής εφαρμογής η οποία θα χρησιμοποιείται για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας. Μιλώντας στις «Σαββατιάτικες Συναντήσεις», ο ίδιος δεν κρύβει ότι το κίνητρό του ήταν, σε μεγάλο βαθμό, προσωπικό. «Οταν γεννήθηκε ο πρώτος γιος μου, πριν από 7 χρόνια, είδα ότι δεν υπάρχουν βίντεο, εφαρμογές… δεν υπάρχει τίποτε που να μπορεί να τον βοηθήσει να μάθει ή έστω να έχει επαφή με την ελληνική γλώσσα», σημειώνει, αποδεχόμενος ότι η μάχη χάνεται ήδη μέσα στα σπίτια της ομογένειας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!