Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 3 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
19 °C 3 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Η Danske Bank κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος στην Εσθονία
[Η Καθημερινή]: Η Danske Bank κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος στην Εσθονία

[Η Καθημερινή]: Η Danske Bank κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος στην Εσθονία

Υποπτες συναλλαγές ύψους 200 δισ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν από το υποκατάστημα της Danske Bank στην Εσθονία την περίοδο 2007-2015. «Κατά πάσα πιθανότητα ήταν ύποπτες», παραδέχεται η διοίκηση της τράπεζας στη διάρκεια εσωτερικού ελέγχου για το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος. Μέχρι στιγμής, προκύπτει ότι περίπου 6.200 από τους 15.000 πελάτες του υποκαταστήματος της Danske Bank στην Εσθονία εμφανίζουν «ενδείξεις υψηλού κινδύνου» σε ένα χαρτοφυλάκιο όπου μπορεί να βρει κανείς υπηκόους Ρωσίας, Αζερμπαϊτζάν και Ουκρανίας. Σχεδόν όλοι από τους 6.200 πελάτες της Danske Bank στην Εσθονία έχουν μπει στο στόχαστρο των Αρχών, επισημαίνεται στη σχετική έκθεση.

Εύλογα αναρωτιέται κανείς πώς πέρασαν απαρατήρητες ύποπτες συναλλαγές 200 δισ. δολαρίων από το υποκατάστημα της Danske Bank σε μια τόσο μικρή χώρα όπως η Εσθονία. Το ύψος των συναλλαγών είναι σχεδόν εννέα φορές το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Εσθονίας. Η Danske Bank αναφέρει ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια πόσα από τα 200 δισ. ευρώ ήταν τα παράνομα κεφάλαια που βρήκαν διέξοδο από το υποκατάστημα της Εσθονίας. Aξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι όλα αυτά τα χρόνια η διεύθυνση της Danske στην Εσθονία είχε αποφύγει να ενσωματώσει το σύστημα συναλλαγών της στην κεντρική πλατφόρμα της δανικής τράπεζας, με το επιχείρημα ότι θα είχε υψηλό κόστος.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα τραπεζικά σκάνδαλα στην Ευρώπη, ξεπερνώντας κατά πολύ τις αρχικές υποψίες των Αρχών για εισροές παράνομων κεφαλαίων έως και 9,1 δισ. ευρώ, κυρίως από τη Ρωσία. Η Κοπεγχάγη ξεκαθάρισε ότι δεν έχει κλείσει ακόμα η υπόθεση, τονίζοντας πως θα συνεχιστούν οι ποινικές έρευνες στη Δανία αλλά και στην Εσθονία. Οι κινήσεις της Danske έχουν επίσης μπει στο μικροσκόπιο των αμερικανικών αρχών.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!