Τετάρτη, 23 Μαΐου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Η Καθημερινή]: Χριστόφορος Μηλιώνης
[Η Καθημερινή]: Χριστόφορος Μηλιώνης

[Η Καθημερινή]: Χριστόφορος Μηλιώνης

​​Ο αδήριτος χρόνος, μετρημένος πόντο πόντο από τους οικείους του και τους θαυμαστές του έργου του, καταγράφει: έχουν περάσει 15 μήνες από τη στιγμή που ο πεζογράφος Χριστόφορος Μηλιώνης «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών (στις 5 Ιανουαρίου του 2017). Οπως, όμως, συμβαίνει με τους σημαντικούς δημιουργούς, τα έργα τους δεν παραδίδουν τα ίχνη τους στη λήθη.

Ιδιαιτέρως για τον Χριστόφορο Μηλιώνη, ο οποίος σε όλο του το έργο στηρίχθηκε στη δύναμη της μνήμης, τούτο το ανειρήνευτο «θηρίο» που κυριεύει τη ζωή τού ανθρώπου, η ενθύμηση είναι ακόμη πιο έντονη· σχεδόν καταλυτική.

Η πρόσφατη επανέκδοση της συλλογής διηγημάτων του «Καλαμάς και Αχέροντας» από τις εκδόσεις Κίχλη, βιβλίο που το 1986 του απέφερε το Α΄ Κρατικό Βραβείο Διηγήματος και είχε αποσυρθεί από την κυκλοφορία τα τελευταία χρόνια, φέρνει ξανά στο προσκήνιο έναν από τους σημαντικότερους διηγηματογράφους της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας.

Το τυπικό βιογραφικό του τον θέλει να έχει γεννηθεί το 1932 στο Περιστέρι Πωγωνίου του νομού Ιωαννίνων. Φοίτησε στη Ζωσιμαία Σχολή και σπούδασε φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Υπηρέτησε στη μέση εκπαίδευση, στην Ελλάδα και στην Κύπρο, ως καθηγητής, γυμνασιάρχης και σχολικός σύμβουλος.

Υπήρξε μέλος της ομάδας εργασίας που συνέταξε τα «Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας» Γυμνασίου/Λυκείου, και μέλος των συντακτικών ομάδων των περιοδικών των Ιωαννίνων «Ενδοχώρα» και «Δοκιμασία».

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!