Σάββατο, 18 Αυγούστου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Χρειάζεται αλλαγή το μοντέλο ανάπτυξης του Ντουμπάι
[Η Καθημερινή]: Χρειάζεται αλλαγή το μοντέλο ανάπτυξης του Ντουμπάι

[Η Καθημερινή]: Χρειάζεται αλλαγή το μοντέλο ανάπτυξης του Ντουμπάι

Το 20ετές επιτυχημένο μοντέλο ανάπτυξης του εμιράτου του Ντουμπάι δεν είναι βέβαιο πως θα παραμείνει βιώσιμο και στο μέλλον, όπως αναφέρει σε σχετικό του ρεπορτάζ το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Εξακολουθεί, βέβαια, το εμιράτο να προσελκύει επενδυτές και επιχειρηματίες, αν και συγκριτικά λιγότερο απ’ ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν. Επίσης, έχουν αλλάξει οι γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή. Η ανάπτυξη που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στις αυξημένες δημόσιες δαπάνες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς έχουν εξελιχθεί τα πράγματα αποτελεί το παραθαλάσσιο προάστιο Τζαμεράι Μπιτς Ρέζιντενς, με τα πολυτελή διαμερίσματα, όπου οι ενοικιάσεις έχουν μειωθεί σχεδόν 15% εν συγκρίσει με το 2017.

Τα τελευταία είκοσι χρόνια το Ντουμπάι γνώρισε σημαντική άνθηση, επειδή αναδείχθηκε σε διεθνή πόλο έλξης επενδυτών και κεφαλαίων από όλον τον κόσμο, παρά τα κατά καιρούς προβλήματα. Πριν από εννέα χρόνια, για παράδειγμα, το εμιράτο βρέθηκε στο χείλος της χρεοκοπίας. Ο λόγος ήταν ότι οι τιμές στην αγορά ακινήτων είχαν υποχωρήσει κατά πολύ. Το Αμπου Ντάμπι διέθεσε 20 δισ. δολάρια στο Ντουμπάι για να διασωθεί από τη χρεοκοπία. Εν συνεχεία, η οικονομία του ανέκαμψε χάρη στην άνοδο του διεθνούς εμπορίου και του τουρισμού, και τις ευνοϊκές συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί για τις επιχειρήσεις.

Σήμερα, όμως, το εμιράτο βρίσκεται αντιμέτωπο με νέα, σημαντικά προβλήματα. Την τελευταία τετραετία, οι τιμές των κατοικιών έχουν μειωθεί περισσότερο από 15%, ενώ η καθοδική τους πορεία συνεχίζεται.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!