Πέμπτη, 27 Απριλίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [Η Καθημερινή]: Οι χορτοφάγοι Νεάντερταλ και τα… φάρμακά τους
[Η Καθημερινή]: Οι χορτοφάγοι Νεάντερταλ και τα… φάρμακά τους

[Η Καθημερινή]: Οι χορτοφάγοι Νεάντερταλ και τα… φάρμακά τους

Εξαιρετικού ενδιαφέροντος τα νέα από τον κόσμο της παλαιοντολογίας, καθώς οι επιστήμονες κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν ποια ήταν η διατροφή των ανθρώπων του Νεάντερταλ, αλλά και ταυτόχρονα διαπίστωσαν την πρώτη ιατρική χρήση, όπως όλα δείχνουν, κάποιων φυσικών φαρμακευτικών ουσιών.
Ανάλυση γενετικού υλικού που ελήφθη από οδοντική πλάκα των προϊστορικών προγόνων μας κατέδειξε τι ακριβώς έτρωγαν οι Νεάντερταλ. Οπως διαπιστώθηκε, εκείνοι που βρίσκονταν στο Βέλγιο καταβρόχθιζαν ρινόκερους και πρόβατα, ενώ εκείνοι που ζούσαν στην Ισπανία ήταν χορτοφάγοι και πιο διαδεδομένο έδεσμά τους ήταν τα μανιτάρια.
Πριν από 50.000 χρόνια ήταν καλύτερες οι συνθήκες για τον άνθρωπο του Νεάντερταλ που ζούσε στο Βέλγιο παρά στην Ισπανία, ειδικά για τους λάτρεις του κρέατος.
Οι ερευνητές κατάφεραν να αναδομήσουν ένα τυπικό γεύμα των μακρινών μας εξαδέλφων, οι οποίοι εξαφανίστηκαν από προσώπου Γης πριν από περίπου 30.000 χρόνια.
Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στα μέσα Μαρτίου στο περιοδικό Nature, οι ερευνητές εξηγούν ότι χρησιμοποίησαν προκειμένου να εξαγάγουν σαφή συμπεράσματα ανάλυση της οδοντικής πλάκας που βρέθηκε σε αρκετούς σκελετούς ανθρώπων εκείνης της περιόδου. Τεστ DNA έδειξαν την ύπαρξη μικροοργανισμών ανάμεσα στα δόντια, χάρη στους οποίους μπόρεσαν οι ερευνητές να καταλάβουν τι έτρωγαν οι Νεάντερταλ. Κατά την έρευνά τους, οι επιστήμονες μελέτησαν τέσσερα δείγματα από δύο διαφορετικές τοποθεσίες: στο σπήλαιο Σπάι στο Βέλγιο και στο σπήλαιο Eλ Σιντρόν στην περιοχή Αστούριας της βόρειας Ισπανίας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!