Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
19 °C 3 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 0 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Η Καθημερινή]: Τα χιλιάδες μικροπλαστικά έργα ενός ορυχείου της ΔΕΗ
[Η Καθημερινή]: Τα χιλιάδες μικροπλαστικά έργα ενός ορυχείου της ΔΕΗ

[Η Καθημερινή]: Τα χιλιάδες μικροπλαστικά έργα ενός ορυχείου της ΔΕΗ

Το ειδώλιο είναι από τα πιο γοητευτικά και πολύτιμα ευρήματα της ανασκαφής. Ως υποκοριστικό της λέξης είδωλον εκφράζει εικόνες από υπαρκτά και φανταστικά όντα ή αντικείμενα, μαζί με αυτά μια ολόκληρη εποχή, πολιτισμούς, συνήθειες και έθιμα της κοινωνίας. Χιλιάδες ευρήματα έδωσαν εκατοντάδες αρχαιολογικοί χώροι στη χώρα μας, αλλά ο υδάτινος κόσμος του Αμυνταίου και των Γιαννιτσών ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Περισσότερα από 4.000 μικροπλαστικά έργα συγκέντρωσαν την τελευταία εικοσαετία οι ανασκαφές στο ορυχείο της ΔΕΗ και σε άλλες θέσεις όπου κυρίαρχο στοιχείο ήταν το νερό. Τα έργα τέχνης-μινιατούρες με ποικίλες φόρμες και τεχνικές καθρεφτίζουν τη νεολιθική ειδωλοπλαστική στις λεκάνες Αμυνταίου και Γιαννιτσών, τα τυπολογικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά των ειδωλίων, τη χρήση και τη λειτουργία τους στον κοινωνικό τους χώρο. Οι ειδωλοπλάστες, εξηγεί ο υπεύθυνος της ανασκαφής δρ Πανίκος Χρυσοστόμου, αναπαράγουν την εικόνα του κόσμου, θεότητες, αντικείμενα της καθημερινότητας και εξυμνούν την γυναικεία ομορφιά ή τη γονιμότητα, τονίζοντας πολύ συχνά τα πλευρικά οσφυϊκά κοιλώματα της λεκάνης της, γνωστά ως «λακκάκια της Αφροδίτης».

Αυτόν τον «μικρόκοσμο από πηλό» μας αποκαλύπτουν οι επιστήμονες στο τριήμερο διεθνές συνέδριο (λήγει σήμερα) που διοργανώνει το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο μιας περιοδικής έκθεσης που φιλοξενεί 672 αριστουργήματα πήλινων ειδωλίων από αρχαιολογικούς χώρους της Μακεδονίας και της Θράκης.

Ποια ήταν η εξέλιξη του ειδωλίου από τη νεολιθική ώς τη ρωμαϊκή εποχή, με ποιες τεχνικές πλάθονταν και ποια μηνύματα μεταφέρουν οι μορφές με τις όποιες γενιές και γενιές ανθρώπων έδιναν πνοή σε εικόνες ανθρώπων, ζώων και αντικειμένων από την 7η χιλιετία ώς τον 4ο μ.Χ. αιώνα; Σε αυτά τα ερωτήματα απαντούν οι δεκάδες ανακοινώσεις του συνεδρίου.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!