Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Σε χαμηλό 12μήνου οι προσδοκίες στη μεταποίηση
[Η Καθημερινή]: Σε χαμηλό 12μήνου οι προσδοκίες στη μεταποίηση

[Η Καθημερινή]: Σε χαμηλό 12μήνου οι προσδοκίες στη μεταποίηση

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 μηνών διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο ο δείκτης PMI στην Ελλάδα (δείκτης υπεύθυνων προμηθειών στη μεταποίηση), αποτυπώνοντας την έντονη συρρίκνωση τόσο στην παραγωγή όσο και στις νέες παραγγελίες για την εγχώρια και την εξωτερική αγορά. Ειδικότερα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 48,3 μονάδες τον Νοέμβριο του 2016 έναντι 48,6 μονάδων τον Οκτώβριο του 2016.

Η συρρίκνωση της παραγωγής ήταν η εντονότερη που έχει καταγραφεί από τον Ιούλιο, με τις εταιρείες να την αποδίδουν στην ασθενέστερη ζήτηση για ελληνικά προϊόντα. Ακόμη ίσως πιο ανησυχητικό στοιχείο είναι η μείωση των συνολικών νέων παραγγελιών, ενώ ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις παραγγελίες που προορίζονται για το εξωτερικό, καταγράφηκε η εντονότερη υποχώρηση σε διάστημα ενός έτους.

Ο περιορισμένος αριθμός νέων εργασιών και νέων παραγγελιών είχε ως συνέπεια να μείνουν στάσιμα τα επίπεδα απασχόλησης, ενώ το προηγούμενο διάστημα είχε παρατηρηθεί αύξηση.

Την κατάσταση για τον ελληνικό μεταποιητικό τομέα επιδεινώνει η αύξηση του κόστους ορισμένων πρώτων υλών, η εντονότερη που έχει καταγραφεί σε διάστημα 16 μηνών. Ιδιαιτέρως σημαντική είναι η αύξηση στις τιμές του χάλυβα, των θερμοπλαστικών υλικών και του χαρτιού.

Βεβαίως, σε μια προσπάθεια να παραμείνουν ανταγωνιστικές, οι ελληνικές βιομηχανίες, διατήρησαν για πέμπτο συνεχή μήνα πολιτική μείωσης των τιμών στις οποίες πωλούν τα προϊόντα τους.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!