Τρίτη, 14 Αυγούστου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Η Καθημερινή]: Χαλίφης στη θέση του χαλίφη ο Ματέο Σαλβίνι
[Η Καθημερινή]: Χαλίφης στη θέση του χαλίφη ο Ματέο Σαλβίνι

[Η Καθημερινή]: Χαλίφης στη θέση του χαλίφη ο Ματέο Σαλβίνι

Την ιστορική ρήση του Μπενίτο Μουσολίνι, «πολλοί εχθροί, μεγάλη τιμή», ελαφρώς παραλλαγμένη, δεν δίστασε να δανειστεί τον περασμένο μήνα ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, απαντώντας στην κριτική που του άσκησε το προοδευτικό καθολικό περιοδικό «Famiglia Christiana». Στο εξώφυλλό του, το καθολικό έντυπο «απέδιδε» το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, γράφοντας: «Υπαγε οπίσω μου, Σαλβίνι».

Ο λαϊκιστής ακροδεξιός πολιτικός δεν χάνει ευκαιρία να υπενθυμίζει ότι αυτός είναι ο πραγματικός ιδεολογικός συνεχιστής του ιταλικού φασισμού, προσπαθώντας έτσι να γίνει ο μοναδικός «διάδοχος» της φασιστικής σκέψης, στερώντας από τους απογόνους του Ντούτσε, όπως οι εγγονές του δικτάτορα, αδελφές Αλεσάντρα και Ρακέλε Μουσολίνι, το προνόμιο αυτό. Ο Σαλβίνι συνδυάζει έτσι τη φιλεργατική σοσιαλιστική ρητορική του Μουσολίνι, με τη ρατσιστική θεώρηση της κοινωνίας, που πρώτα προώθησαν τα ευρωπαϊκά αντισημιτικά κινήματα σε Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη των αρχών του 20ού αιώνα, ενώ η πρότασή του για λεπτομερή καταγραφή των Ρομά, κατοίκων Ιταλίας, απηχούν την πολιτική του ναζιστικού καθεστώτος της Γερμανίας. Το αντιμεταναστευτικό μένος του, τον έχει οδηγήσει σε λεκτικές υπερβολές, απειλώντας ακόμη και την επιβίωση της κυβέρνησης συνασπισμού Λέγκας και 5 Αστέρων.

Εντονες αντιδράσεις

Παρά τις προσπάθειές του να εμφανιστεί ως το θύμα συνωμοσίας πικραμένων στελεχών της ιταλικής Αριστεράς, οι αντιδράσεις στις ρατσιστικές επιθέσεις των τελευταίων εβδομάδων σε όλη την Ιταλία, προκαλούν σοβαρό πολιτικό πρόβλημα στον Σαλβίνι, φανερώνοντας τα όρια του ακροδεξιού λαϊκισμού.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!