Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Η χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ τελειώνει, το κόστος δανεισμού αυξάνεται
[Η Καθημερινή]: Η χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ τελειώνει, το κόστος δανεισμού αυξάνεται

[Η Καθημερινή]: Η χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ τελειώνει, το κόστος δανεισμού αυξάνεται

Μία σημαντική διαφορά της Ελλάδας με τις υπόλοιπες χώρες που βρέθηκαν σε πρόγραμμα και η οποία θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην πορεία της στις αγορές είναι ο «παράγοντας Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».

Οι υπόλοιπες χώρες που βγήκαν από τα μνημόνια και επέστρεψαν στις αγορές είχαν τη στήριξη της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία συμπεριελάμβανε ιστορικά χαμηλά επιτόκια αλλά και αγορές στοιχείων ενεργητικού. Τα spreads τους σημείωσαν σημαντική πτώση τους μήνες μετά την έξοδο, χάρη στη στήριξη που παρείχε ο Μάριο Ντράγκι.

Ωστόσο, για την Ελλάδα, το περιβάλλον δεν θα είναι το ίδιο. Αν και η πολιτική της ΕΚΤ παραμένει ακόμη διευκολυντική, η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα σε μια περίοδο που στον ορίζοντα θα βρίσκεται η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής. Για τις άλλες χώρες στον ορίζοντα υπήρχε η περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.

Αυτό, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο σε ό,τι αφορά τις συνθήκες με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπη η Ελλάδα κατά την έξοδό της, όπου το κόστος δανεισμού θα είναι σημαντικά αυξημένο.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι η ΕΚΤ θα δώσει τέλος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), το οποίο και στήριξε τις αγορές ομολόγων της ευρωπεριφέρειας για περίπου τέσσερα χρόνια, στα τέλη του 2018, και σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές θα ξεκινήσει τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων στο β΄ εξάμηνο του 2019, ένα χρόνο δηλαδή μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα. Η Ελλάδα, αν και δεν συμμετείχε στο QE, ωστόσο είναι σίγουρο ότι θα παρασυρθεί και αυτή από την αύξηση που θα σημειώσουν οι αποδόσεις των ομολόγων στην Ευρωζώνη και ειδικά της ευρωπεριφέρειας και δεν θα μείνει απρόσβλητη από τον κύκλο σύσφιγξης της πολιτικής που είναι πιθανό να έλθει στα πρώτα χρόνια της επόμενης δεκαετίας και σε αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο, όπως προειδοποιεί η Goldman Sachs, το πρόγραμμα αποπληρωμών της Ελλάδας είναι βαρύ.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!