Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
12 °C 8 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
11 °C 5 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Η Καθημερινή]: Τα cd, η επιστροφή του βινυλίου και τα e-καταστήματα μουσικής
[Η Καθημερινή]: Τα cd, η επιστροφή του βινυλίου και τα e-καταστήματα μουσικής

[Η Καθημερινή]: Τα cd, η επιστροφή του βινυλίου και τα e-καταστήματα μουσικής

H άνοδος και η πτώση του cd, η δυναμική επιστροφή του βινυλίου, η σταδιακή κυριαρχία των ηλεκτρονικών καταστημάτων, που προσφέρουν ψηφιακές λήψεις, έναντι των συμβατικών δισκοπωλείων: Τις τάσεις των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών στην αμερικανική (επομένως και στην παγκόσμια) αγορά μουσικής αναδεικνύουν τα αρχεία του αμερικανικού Συνδέσμου Βιομηχανίας Ηχογραφήσεων (Recording Industry Association of America), που από το 1973 συγκεντρώνει στοιχεία σχετικά με τις πωλήσεις ηχογραφημένης μουσικής και τις προτιμήσεις του κοινού.

Τα διαγράμματα, που είναι ελεύθερα προσβάσιμα στην ιστοσελίδα του συνδέσμου (www.riaa.com), δεν παρουσιάζουν μόνον ιστορικό ενδιαφέρον, αλλά αναπόφευκτα γεμίζουν με… νοσταλγία όσους έχουν γεννηθεί πριν από τη δεκαετία του ’90, όταν οι κασέτες είχαν ακόμα τη μερίδα του λέοντος στην αγορά, καταλαμβάνοντας έως και το 55% των πωλήσεων (το 1985), ή ακόμα παλαιότερα, όταν τα 8tracks έδιναν μάχη για να προσελκύσουν τους λάτρεις του βινυλίου.

Η εμφάνιση των cd, το 1983, δεν άργησε να χωρίσει τους μουσικόφιλους σε δύο στρατόπεδα, παρά το γεγονός ότι τα φορητά cd-player δεν χωρούσαν στις περισσότερες τσέπες και οι συνήθεις φθορές ήταν αδύνατον να αποκατασταθούν με τη βοήθεια ενός μολυβιού και άφθονης υπομονής. Τελικά, το cd αναδείχθηκε σε αδιαφιλονίκητο αν και πρόσκαιρο νικητή, αφού τα έσοδα από τις πωλήσεις ψηφιακών δίσκων ξεπέρασαν τα 13 εκατ. δολάρια το 2000.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!