Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
19 °C 6 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
19 °C 3 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Το Brexit θα βλάψει τις βρετανικές αυτοκινητοβιομηχανίες
[Η Καθημερινή]: Το Brexit θα βλάψει τις βρετανικές αυτοκινητοβιομηχανίες

[Η Καθημερινή]: Το Brexit θα βλάψει τις βρετανικές αυτοκινητοβιομηχανίες

Ολέθριες θα είναι οι επιπτώσεις για τον βρετανικό και τον ευρωπαϊκό κλάδο αυτοκινητοβιομηχανιών σε περίπτωση «άτακτου» Brexit. Βρυξέλλες και Λονδίνο θα πρέπει να αποκλείσουν αυτό το ενδεχόμενο, διότι θα οδηγήσει στην επιβολή δασμών 5,7 δισ. ευρώ, προειδοποίησε χθες η ένωση που εκπροσωπεί τους Βρετανούς κατασκευαστές αυτοκινήτων. Πρόβλημα θα προκύψει από τις καθυστερήσεις στην παράδοση εξαρτημάτων για τη συναρμολόγηση των οχημάτων. Η Βρετανία θα χάσει το δικαίωμα ελεύθερης διέλευσης προϊόντων, επειδή δεν θα είναι μέλος της τελωνειακής ένωσης. Επιπροσθέτως, θα αυξηθεί το κόστος της παραγωγής από την επαναφορά των δασμών στις εισαγωγές πρώτων υλών και εξαρτημάτων από χώρες-μέλη της Ε.Ε. στη Βρετανία και αντίστροφα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ενωση Αυτοκινητοβιομηχανιών και Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων της Βρετανίας (SMMT) προειδοποιεί για τις συνέπειες ενός «σκληρού» Brexit στον κλάδο. Τον Ιούλιο, ο επικεφαλής της SMMT, Μάικ Χέιβς, είχε δηλώσει ότι η «άτακτη» έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. «δεν αποτελεί επιλογή». Χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση στις Βρυξέλλες μεταξύ της SMMT και των εκπροσώπων του κλάδου από άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. «Υπάρχει αλληλεξάρτηση στο εμπόριο μεταξύ Ε.Ε. και Βρετανίας», δήλωσε χθες ο κ. Χέιβς. Τόνισε ότι περίπου 1.100 φορτηγά μεταφέρουν εξαρτήματα αυτοκινήτων σε εργοστάσια της Βρετανίας, ημερησίως.

Αν η Βρετανία αποχωρήσει από την Ε.Ε. χωρίς εναλλακτική συμφωνία, τότε θα ισχύσουν αυτομάτως οι κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!