Σάββατο, 18 Αυγούστου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Η Καθημερινή]: Bloomberg: Απώλεια επιρροής του Πούτιν στα Βαλκάνια
[Η Καθημερινή]: Bloomberg: Απώλεια επιρροής του Πούτιν στα Βαλκάνια

[Η Καθημερινή]: Bloomberg: Απώλεια επιρροής του Πούτιν στα Βαλκάνια

Όταν η Ελλάδα – η οποία είναι παραδοσιακά ένας από τους στενότερους φίλους της Ρωσίας στην Ευρώπη – απέλασε τους δύο Ρώσους διπλωμάτες τον περασμένο μήνα, με την κατηγορία ότι προσπάθησαν να καταστρέψουν τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, εξέθεσε τον όλο και μεγαλύτερο εκνευρισμό της Μόσχας για την απώλεια επιρροής του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν σε μια στρατηγική περιοχή-κλειδί, γράφει σε άρθρο του το Bloomberg.

Η Ρωσία εκδιώκεται από τα Βαλκάνια με την επέκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιείται το «βάρος» του Κρεμλίνου στην νοτιοανατολική Ευρώπη. Και, σύμφωνα με τέσσερις πηγές στη Μόσχα που γνωρίζουν την βαλκανική πολιτική της Ρωσίας, η αντιστροφή αυτής της τάσης έχει ελάχιστες πιθανότητες. «Η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ φυσικά είναι κακή για εμάς», δήλωσε στο Bloomberg ο Leonid Reshetnikov, πρώην επικεφαλής των ρωσικών πληροφοριών εξωτερικού, ο οποίος είχε υπηρετήσει ως πράκτορας στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια. «Τι μπορούμε να κάνουμε; Ξεκαθαρίζουν αυτή την περιοχή» από αντίπαλες επιρροές, είπε.

Οι βαθιοί ιστορικοί και πολιτισμικοί δεσμοί με τα Βαλκάνια καθιστούσαν την περιοχή ένα σημείο διατήρησης του φιλορωσικού αισθήματος, που διασφάλιζε θερμότερες σχέσεις απ’ ότι με το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης Ευρώπης. Τώρα, όμως, τα κράτη των Βαλκανίων δεσμεύονται με τη Δύση, καθώς έλκονται από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Ακόμα και εν μέσω διχασμού εντός της ΕΕ και ερωτημάτων που εγείρονται από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ως προς την δέσμευση των ΗΠΑ στους συμμάχους του ΝΑΤΟ, το μπλοκ εξακολουθεί να αποτελεί ισχυρό πόλο έλξης στην περιοχή, καθώς υπόσχεται αύξηση του εμπορίου και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, ενίσχυση του κράτους δικαίου και εγγυήσεις για την ασφάλεια. Η συρρικνούμενη γεωπολιτική επιρροή της Ρωσίας αποτελεί ένα ιστορικό εμπόδιο για τον Πούτιν, παρά το ότι η παγκόσμια δύναμή του φαίνεται να αυξάνεται, από τη Ρωσία μέχρι την εμπλοκή στην αμερικανική πολιτική.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!