Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Η Καθημερινή]: Αυγουστιάτικη υποχώρηση πληθωρισμού στην Ευρωζώνη
[Η Καθημερινή]: Αυγουστιάτικη υποχώρηση πληθωρισμού στην Ευρωζώνη

[Η Καθημερινή]: Αυγουστιάτικη υποχώρηση πληθωρισμού στην Ευρωζώνη

Yποχώρησε τον Αύγουστο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη στο 2% από το 2,1% που είχε καταγραφεί τον Ιούλιο. Ενισχύεται έτσι η θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ότι οι τιμές δεν έχουν ενισχυθεί ικανοποιητικά στην πραγματική οικονομία. Ο δομικός πληθωρισμός (εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών τροφίμων, ενέργειας, αλκοολούχων ποτών και καπνού) έπεσε στο 1% τον Αύγουστο από το 1,1% που είχε καταγραφεί τον Ιούλιο.

Δικαιώνονται, ως εκ τούτου, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ που θεωρούν ότι το κόστος δανεισμού θα πρέπει να παραμείνει χαμηλό, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού του 2019. Ακόμη και μετά την εφαρμογή μιας εξαιρετικά επεκτατικής νομισματικής πολιτικής, οι τιμές στην Ευρωζώνη, μη συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, κινούνται σε χαμηλά επίπεδα και έτσι δεν αντανακλούν ένα περιβάλλον σθεναρής ανάπτυξης. Οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα έως τα τέλη του 2018, καθώς η προσφορά θα είναι περιορισμένη στις διεθνείς αγορές λόγω των αμερικανικών κυρώσεων εις βάρος του Ιράν και της κρίσης στη Βενεζουέλα.

Οικονομικοί αναλυτές τονίζουν ότι η άνοδος του πληθωρισμού, εξαιτίας της ενίσχυσης των τιμών του πετρελαίου, δεν απεικονίζει με ακρίβεια τα δεδομένα στην πραγματική οικονομία. Ο δομικός πληθωρισμός παραμένει χαμηλός, εν μέρει, λόγω και της υποτονικής αύξησης των μισθών στην Ευρωζώνη και ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό Νότο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!